Скандалът с „гнилите ябълки” в съдебната система и решението по делото „Белведере”, както и последният скандал в съдебната система, т.нар. „Яневагейт” са продължение на всичко, което се случва в последните години, според лидера на „Движение 21” Татяна Дончева.

Конкретно това е опит съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова да „бъдат хвърлени на кучетата”, по думите на Дончева. Според нея обаче и двете няма да допуснат това да се случи, тъй като никой случайно не успява да израсне в съдебната система.

„Това са „каки”, които са се борили за хляба и за поста си дълги години, не са случайни”, обясни Татяна Дончева в студиото на БТВ. Според Дончева случайно назначените в съдебната система не се развиват в кариерата и когато става въпрос за шефски постове, няма да е случайно назначен човек. Това демотивира честните, умните и четящите магистрати.

По думите й сред ключовите факти е този, че като председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева е изпълнявала определени поръчки и за същото е използвала и Ченалова.

Според Татяна Дончева в момента не могат да се намерят магистрати, които да кажат „баста, ние всичко това го знаем”.

Мнението на лидера на „Движение 21” е, че в този момент президентът Росен Плевнелиев трябва да се намеси и да събере екип от юристи, дори и като политик, чието име е замесено в този скандал.

Според нея към обществото в момента не тече информация с достатъчно факти, за да няма възможност хората да направят своите изводи.