Арестуваха независим кандидат за кмет на Дупница. Това потвърдиха от Окръжната прокуратура в Кюстендил.

Задържането на Методи Захаринов става след решение на Централната избирателна комисия, което бе взето вчера след постъпило искане от заместник на главния прокурор при ВКП.

Повод за него е получено уведомление от Областната дирекция на МВР - Кюстендил, че в Шенгенската информационна система е въведен сигнал от Република Гърция за международно издирване на българския гражданин Методи Захаринов. 

Той е издирван от гръцките власти за изтърпяване на наказание по дело за притежание и разпространение на фалшиви евробанкноти. Решението на съда в Солун, с което Захаринов е осъден на 6 години "лишаване от свобода", е влязло в сила през 2014 г.

Към момента на постъпване на уведомлението лицето е кандидат за кмет на община Дупница. На основание чл. 160, ал. 1 ИК регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани от регистрацията до обявяване на изборните резултати без разрешение на ЦИК. То обаче е дадено.

На основание Европейската заповед за арест (ЕЗА) Захаринов е бил задържан за 72 часа, след като снощи е хванат на излизане от село Самораново, където бил на предизборна среща. А днес прокуратурата внесе и искане за постоянното оставяне на Захаринов в ареста, което бе уважено от съда и той вече е с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Калин Стоянов очаква креативност при купуването на гласове

Калин Стоянов очаква креативност при купуването на гласове

11 сигнала за купуване на гласове вече са в МВР