Всяка противоепидемична мярка е ефективна тогава, когато е съобразена със закона. Това каза пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

На запитването от кога започва да тече 14-дневният срок на карантната, ако си бил контактен на лице, заразено с коронавирус Шаркова цитира заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 30 юни 2020 г. Според нея карантината започва да тече от деня на последния контакт с потвърдения случай на Covid-19.

"Срокът на карантината се съобразява с инкубационния период на заболяването и няма как да се брои от друга дата", категорична е Шаркова.

Повод за нейните думи са продължаващите запитвания от карантинирани, в чиито предписания от Регионалните здравни инспекции е посочена датата на установения положителен резултат на човека, с когото те са били контактни. Това може да е било дни след техния последен контакт, каза адвокатката.

Отрицателен PCR тест на хората под карантина не спира предписанието на РЗИ. Причината е, че не е предвиден регламент, който да предвижда последващо изследане, което да е отрицателно и което да прекъсне течащата 14-дневна карантина.

Ако бъде направен нов PCR тест и той е положителен, то тогава ще текат нови 14 дни. Невъзможно е да се прекъсне карантината. Според Административно-процесуалния кодекс, директорът на РЗИ може да преразгледа издадения от него административен акт, особено ако той е обжалван от съответното засегнато лице, но на практика това не се прави. Заради това, че тестовете невинаги са точни и директорите на РЗИ предпочитат да действат на сигурно, обясни Шаркова.

Според Европейския център по контрол на заболяванията 14-дневната карантина за хората, които имат контакт с носител на коронавируса, започва да тече от деня на последния контакт.

Поставеният под карантина може да обжалва предписанието на Регионалните здравни инспекции, но това не спира неговото изпълнение. Съдебно решение може да има и след година. Човек остава карантиниран, независимо кога според самия него е бил контактен.

"Срокът за обжалване започва да тече от връчване на разпореждането на директора на РЗИ и този срок е също 14-дневен и това създава затруднение на карантинираните, коментира още адвокат Мария Шаркова. По думите й поставянето под карантина се приравнява на лишаване от свобода в практиката на Европейския съд за правата на човека и трябва да има своевремен контрол още докато трае самото ограничение, за да може съдът да проконтролира правилно ли е карантинирано дадено лице.

Всеки 30-ти българин е бил поставян под карантина от началото на пандемията досега, показват данните от Единния информационен портал за коронавируса. Това прави над 240 хиляди души.

Според Мария Шаркова казуси със спазване на карантината е имало в цялата страна с излизането на поредни заповеди на министъра на здравеопазването относно държави, от които пристигащите следва да бъдат карантинирани, както и за държави, за които карантината отпада. Имало е обсъждане за хора в заварено положение - някои РЗИ са смятали, че карантината се прекъсва, а други считали, че не се прекъсва.

Хората, които се връщат от други държави, за които карантината у нас не е отпаднала, карантината започва от датата на връщане у нас.

Адвокат Мария Шаркова: Законодателят не може да иззема функции и да ги възлага на МС

Адвокат Мария Шаркова: Законодателят не може да иззема функции и да ги възлага на МС

Нашето законодателство тичаше след събитията

"Има обаче един друг казус с контактните лица - защо под карантина не се поставиха депутати и министри, контактни на заразени техни колеги, а само им се направиха тестове и при отрицателен PCR тест, не се поставиха под карантина? Това е в нарушение на заповедите на министъра. Това създава напрежение сред примерните граждани", изтъкна Шаркова.