Аз съм човек, който обмисля внимателно всички критики и се променям в случаите, в които преценя, че критиките са градивни и че са обосновани и правилни.

Това заяви избраният вчера са 20 срещу четири гласа на Пленума на ВСС за нов главен прокурор Иван Гешев пред БНТ след почти 10-часово изслушване на 24 октомври.

За дейността си като главен прокурор, ако бъде окончателно утвърден на тази длъжност, Иван Гешев заяви: "трябва да продължим по същия начин, по който почнахме последните две-три години като показваме, че няма разлика между български гражданин с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление и когато има данни за извършено престъпление или доказателства за извършено престъпление.". 

Борисов: Съдиите си избират съдия, прокурорите - главен прокурор
Обновена

Борисов: Съдиите си избират съдия, прокурорите - главен прокурор

Не желае да коментира решението

Гешев е впечатлен от становището на съдия Шекерджиев. Не съм съгласен с неговото виждане, неговите основания да не ме подкрепи. Не смятам, че прави правилна оценка за мен.

"Но съм впечатлен от честния и коректен анализ, от негова гледна точка, като аз лично ще се постарая да покажа, че неговата преценка за мен не е точната и не е правилната и с удоволствие ще положа усилия в тази насока", каза Гешев. 

Иван Гешев и като главен прокурор иска да влиза в съдебна зала
Обновена

Иван Гешев и като главен прокурор иска да влиза в съдебна зала

Над 9 часа продължава изслушването в Пленума на ВСС

За прокуратурата той предвижда много неща, но изкчаква да види как ще се развие процедурата в следващия етап.

По думите му тази процедура по същество не е приключила. Още е рано да казвам някои неща, които планирам.

"Голяма част от ангажиментите, които смятам да изпълня, стратегическите цели, мерките, са посочени в концепцията ми. Общо мога да кажа, че се надявам прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората. Надявам се прокуратурата де е по-активна в променяне на чувството за несправедливост, което съзнавам, че съществува в българското общество и прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество, на места където това не се случва", каза Гешев. 

Магдалинчев подкрепя волята на Гешев да налага закона

Магдалинчев подкрепя волята на Гешев да налага закона

По думите му до сега не е имало такова напрежение при избор на главен прокурор

Той тълкува отговорността на главния прокурор като за по-голяма активност по окръжни и апелативни прокуратури основно извън рамките на София.

Запитан защо смята, че има проблем с борбата с корупцията по високите етажи на властта, въпреки Евродоклада, с който спира наблюдението върху съдебната ни система, той каза: "Вижте, аз не казах, че има проблем, казах, че има още нерешени проблеми.".

Единственият кандидат за главен прокурор, който бе избран на вчерашното изслушване не отрича, че има още много работа за вършене и ние не може да се задоволяваме и да сме спокойни от докладите на ЕК.

"А, защо е тази ситуация и защо резултатите още не са това, което очаква българското общество, което отчитам за обективна реалност, е въпрос на дълъг анализ. Немалка част от него направих в 10-часовото изслушване. Става въпрос за комплекс от фактори, включително от нормативен характер, включително за един формалистичен процес, който е описан не от български коментатори, а от експертите по механизма за сътрудничество и проверка, от прокурорите от Службата за подкрепа на структурните реформи, които извършиха независим анализ на структурния и функционалния модел на българската прокуратура и анализ на нейната независимост", обясни Гешев.

По думите му в България съществуват стандарти за доказване, които са много по-високи от която и да е страна от ЕС. У нас има и проблеми от страна на материалното право в НК, има проблеми, които са извън прокуратурата и касаят институциите на изпълнителната власт, говорим за кадрово, материално осигуряване, обучение и много други неща. Има проблеми, които касаят в чисто организационен план и подобряване на работата на прокуратурата по тези дела.