Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че не се намесва и няма да се намеси в съдебната система. Така той обоснова нежеланието си да коментира избора на главен прокурор, който се състоя вчера на Пленум на Висшия съдебен съвет и аргументира отказа на правосъдния министър Данаил Кирилов да направи своя номинация.

Съдиите си избират съдия, прокурорите - главен прокурор, заяви Борисов пред Нова телевизия. 

20 от ВСС подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

20 от ВСС подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

Четирима магистрати бяха против

На въпрос: "Смятате, че ще ви повярват, че нямате нищо общо с избора на главен прокурор", той каза - "ако искат да ми вярват".

ВСС с 20 на 4 гласа е избрал този кандидат за главен прокурор, сега (изборът) отива при президента. Не е наша, не е и ваша работа. Можем само да чакаме, каза Борисов. 

Президентът разглежда указа за Иван Гешев след връщането си от Япония

Президентът разглежда указа за Иван Гешев след връщането си от Япония

Ако върне указа, ВСС ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев

Той обясни, че няма отговорност за Иван Гешев с процедурата по неговото избиране. "Още когато уважавания от мен Христо Иванов беше министър на правосъдието, българският парламент промени закона (за съдебната власт - б.р.). Вчера ВСС е избрал този главен прокурор. В закона пише, че правителството е можело да изпрати още един главен прокурор (кандидатура). Но аз казах, че това е лицемерно", заяви премиерът.

Иван Гешев и като главен прокурор иска да влиза в съдебна зала
Обновена

Иван Гешев и като главен прокурор иска да влиза в съдебна зала

Над 9 часа продължава изслушването в Пленума на ВСС

Борисов прехвърли отговорността за окончателното решение на този избор върху държавния глава. "Ще се напише - по времето на управлението на президента Румен Радев беше избран. Първият човек в държавата е президента, всичко е в ръцете на президента Румен Радев, така е подредена Конституцията", каза Борисов и допълни, че никой не не може да каже: "Ти си го избра".

Припомняме, тази реплика - "Ти си го избра" - бе отправена към Борисов за предишния главен прокурор Сотир Цацаров

Като главен обвинител Гешев иска да продължи стила си от последните 2-3 години

Като главен обвинител Гешев иска да продължи стила си от последните 2-3 години

Очаква активност по прокуратурите и извън София

Относно повишената охрана на протестите за и против кандидатурата на Гешев, премиерът защити МВР. "Ако не бяха направили това - КПП-та, а се съберат някъде да се сбият", запита премиерът. Вчера, около сградата на ВСС по време на изслушването бяха допускани само хора, които подкрепят единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, полицията проверяваше всички преминаващи край ВСС и ги отклоняваше по други маршрути

Любимата улица на Борисов е Графа

Любимата улица на Борисов е Графа

Сега в тая "тоталитарна" държава, няма кой да чукне павенцата с чукче

За очаквания днес протест премиерът каза - "Осигурили са трасе, по което протестиращите да стигнат до президентството. Не може да се разхождаш по Орлов мост и да говориш за върховенството на закона".

По думите му вчера в София не е имало 20 пъти повече полиция, в сравнение с времето на големите протести. Не, те си имат схема, каза Борисов. "Винаги има оценка, че може да се стигне до ескалации. Наблюдават партии или организации, които могат да бият журналисти", допълни той. 

Спират евродокладите върху правосъдната ни система
Обновена

Спират евродокладите върху правосъдната ни система

Преди окончателно решение ЕК пита ЕП и Съвета на ЕС

Запитан има ли опасност да ни включат в нов механизъм за наблюдение, премиерът отговори, че всички държави в ЕС ще имат общ механизъм за наблюдение. От нас зависи дали ще се натикаме в компания с по-непослушните.

Припомняме, докладът на Еврокомисията за съдебната система на България обяви, че спира мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка. За окончателното решение се чака становище на ЕП и на Съвета на ЕС.

"Евродокладът е подарък на България. На България е паднал мониторинга. Това не е за мен. Утре ще управлява друг. Каква е тази мъка, зорлем да се управлява", запита Бойко Борисов.

"Защо да ни командват отвън - има върховенство на закона, има правила - спазват се. Има ме корективи - Лозан Панов (председателят на ВКС, който беше против избора на Гешев - б.р.) и Иван Гешев - взаимно са корективи", каза Борисов.