Държавният глава Румен Радев ще се запознае с решението на ВСС за избор на главен прокурор след завръщането си от Япония. Действията му ще бъдат съобразени с изискванията на Конституцията. Информацията е на прессекретариата на президента, цитирани от БНТ.

Припомняме, според Конституцията, решението за избор на главен прокурор от съдийската и прокурорската колегия на ВСС трябва да бъде утвърдено от държавния глава. 

Той може да подпише указа или да го върне за преразглеждане.

В случай, че президентът не подпише указа за избор на нов главен прокурор, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев, а няма да започва нова процедура, обяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев в четвъртък вечерта веднага след избора на Гешев. 

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че решението за новия главен прокурор е на прокурорите, а отговорността - на държавния глава и той няма нищо общо с този избор. 

Борисов: Съдиите си избират съдия, прокурорите - главен прокурор
Обновена

Борисов: Съдиите си избират съдия, прокурорите - главен прокурор

Не желае да коментира решението

Тази сутрин пред сградата на президентската администрация има протест. Участниците в него настояват държавният глава да не подписва указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

По-късно протестиращите внесоха своите искания в администрацията на държавния глава. 

Протестиращите срещу избора на Гешев внесоха исканията си в президентството

Протестиращите срещу избора на Гешев внесоха исканията си в президентството

от ВСС са изпратили уведомление до президента Румен Радев