Част от гражданите, които протестират срещу избора на новия главен прокурор Иван Гешев бяха приети в администрацията на държавния глава и са изложили своите искания, съобщи bTV. Президентът Румен Радев все още не се е запознал с мотивите на протестиращите, защото не е в България.

Припомняме, малко преди началото на изслушването на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев от пленума на ВСС пред сградата на Висшия съдебен съвет имаше митинг в подкрепа на Гешев. 

Президентът разглежда указа за Иван Гешев след връщането си от Япония

Президентът разглежда указа за Иван Гешев след връщането си от Япония

Ако върне указа, ВСС ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев

Протестът срещу кандидатурата на Гешев премина под прозорците на властта - на президентството и на Министерския съвет, покрай парламента и стигна до Орлов мост. Възловото столично кръстовище бе блокирано около 22 часа - до 7 часа тази сутрин. След това протестиращите срещу избора на Гешев се събраха на протест пред сградата на президентството.

Междувеременно стана ясно, че от Висшия съдебен съвет са изпратили уведомление до президента Румен Радев за издаване на указ. Няма срок, в който той да издаде указ или да върне документа на ВСС.

Ако върне избора на ВСС, то съдебните кадровици отново ще потвърдят избора на Гешев, обясни веднага след вчерашното гласуване представляващият ВСС Боян Магдалинчев. По процедура висшите съдебни кадровици могат да предложат и друг кандидат. 

Борисов: Съдиите си избират съдия, прокурорите - главен прокурор
Обновена

Борисов: Съдиите си избират съдия, прокурорите - главен прокурор

Не желае да коментира решението