Броят на делегатите, присъствали вчера на 46-я „събор" на БЛС, са „технически подробности".

До края на пресконференцията си председателят на БЛС Андрей Кехайов така и не даде информация колко представители са изпратили регионалните лекарски колегии вчера и с това да докаже дали е имало кворум при гласуване на решенията.

По думите му, цитирани от Здраве.нет, твърденията на 23 районни лекарски колегии, които го обвиниха в машинации, са „илюзия и лъжа".

Припомняме, преди дни 23 лекарски колегии заявиха, че съборът на Кехайов е манипулиран и няма да участват в него. Те подписаха и предварителни декларации, за да се избегнат фалшификации на кворума.

На пресконференцията присъстваха Андрей Кехайов, Йордан Тумбев, Атанас Атанасов и Добрин Папуров.
Представилият се като председател на мандатната комисия на БЛС Добрин Папуров подробно обясни как три от регионалните колегии - София град, София област и Русе били с нередовни документи. Други пък като Сливен и Хасково били отказали участие във форума на Кехайов.

Към тези трябва да се прибавят, по думите на Папуров, и неплатилите членски внос и заради това лишени от правото на участие. В крайна сметка обаче „делегатите били достатъчно и е имало кворум".

Точната бройка на присъствалите не било нужно да бъде съобщаван на журналисти, тъй като това са вътрешно съсловни проблеми, обясни Папуров.

На пресконференцията бе посочено най-важното решение на участниците - гласуването на мандат на 7-те представители на БЛС да подпишат НРД 2009.
Следователно утре хората от касата трябвало да се явят на преговори.

Липсата на легитимно ръководство и проведен събор бе аргумент на ръководството на Здравната каса да бойкотира преговорите и да няма подписан и до този момент Национален рамков договор.

Одобрено е и провеждането на 47-ми отчетно-изборен събор на съсловната организация. Това ще стане между 17 и 21 януари 2009 г.

Приета и протестна декларация на всички български лекари, която днес трябва да е била връчена на евродепутати в Страсбург.
В нея се говори за здравен геноцид на държавата поради тоталното недофинансиране на системата.

Акцентира се върху ниското заплащане на медицинския персонал, липсата на условия за специализация и развитие на младите лекари, грубо администриране на системата, противозаконно прехвърляне на средства за здраве в резерва на БНБ и др.