"В последния месец наблюдаваме едно позициониране между министъра на правосъдието и членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) в усилията дали да бъде задвижена процедура за отстраняване на главния прокурор, или да се проточи във времето".

Това заяви преподавателят по конституционно право в Софийския университет "Свети Климент Охридски" доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR.

Според нея, ВСС ще се опита да обедини двете искания на министъра на правосъдието от миналата година.

ВСС замота въпроса с освобождаването на Гешев

ВСС замота въпроса с освобождаването на Гешев

Първо да се отстранят грешки в искането на Янаки Стоилов

"Те сега ще се занимават с допустимостта и ще дадат възможност на главния прокурор да даде становище, тъй като той има право на това. След това ще обсъждат дали да ги обединят", уточни тя.

По думите ѝ в момента процедурите не са записани ясно - ВСС ги определя, именно заради това е възможно да се проточат нещата.

"ВСС трябва да си даде сметка по 2 въпроса. Първо, общественото напрежение силно се покачва. Отстраняването на Гешев е една от спойките на коалицията. Те ще се фокусират върху това искане, защото това им решава други въпроси. Вторият е по-сериозен - трябва да има ред, по който всеки административен ръководител в съдебната власт да може да бъде отстраняван, ако има данни, и да не влияе при събирането на данни и привличане на отговорност", посочи Киселова.

Антон Станков: Смяната на главния прокурор не е най-големият проблем в съдебната система

Антон Станков: Смяната на главния прокурор не е най-големият проблем в съдебната система

В основата на искането за смяната на сегашния главен прокурор стоят междуличностни конфликти

"Г-жа Митева коректно постави въпроса, че е необходимо квалифицирано мнозинство и трябва да се търси съгласие или подкрепа от страна на някоя от опозиционните парламентарни групи"., отговори Киселова дали може да очакваме през октомври нов състав на ВСС.

За закриването на спецправосъдието тя каза, че очаква тази вечер комисията да приеме на второ четене законопроекта.

Припомняме, че днес Магистратите от ВСС отложиха разглеждането на процедурата от втора точка на дневния ред на кадровия орган - процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, внесена от правосъдния министър Надежда Йорданова.

Причината за отлагането - за да се отстранят нередовности в процедурното предложение на бившия служебен правосъден министър проф. Янаки Стоилов, което влезе като точка 1. Магистратите настояха в 7-дневен срок министърът на правосъдието да отстрани нередностите.

Преди откриването на днешното заседание главният прокурор Иван Гешев обвини правосъдния министър Надежда Йорданова, че само обикаля телевизионните студия и разпространява неверни твърдения.

От своя страна министър Йорданова заяви, че е крайно време България да получи главен прокурор, който защитава правата на хората, без да ги нарушава и не се прикрива зад полицейско насилие.