В България Конституционният съд е побългарен през собствената му практика и маргинализиран. Това заяви пред БНР адв. Миахил Екимджиев.

КС, философски, е най-висшият съд, пред който ние, гражданите - като суверен, можем да изправяме нашите представители в парламента, когато те нарушат обществения договор, посочи той. По думите му у нас КС е маргинализиран благодарение на ограничения кръг субекти, които могат да го сезират, тъй като и този път нашите избраници са ни лишили от правото на индивидуална жалба.

Екимджиев изтъкна ключовото значение на КС за демократичните процеси в правовата държава. Според него неговите членове трябва да са изключителни юристи с несъмнен интегритет, ерудиция и доказани качества, както морални, така и професионални.

Той определи изборът на Десислава Атанасова от ГЕРБ за конституционен съдия като скандален. По думите му Атанасова е в тежък конфликт на интереси, защото е участвала в приемането на стотици закони от 2009 г. насам. Прагматично погледнато, този Конституционен съд е достигнал дъното и въпреки несъмнените ѝ качества, тя не би могла съществено да допринесе за неговата деградация, допълни адвокатът.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са много различни, но начинът, по който бяха излъчени, е много идентичен - без обсъждане и без други номинации, поясни Екимеджиев. Според него това показва как ще бъдат излъчени членовете на ВСС и на регулаторите.

Сглобката сглоби Конституционния съд

Сглобката сглоби Конституционния съд

Дебатът за съдии за КС – ястреби, остриета и калинки