Това, което ме провокира да отговоря, е нарушаване правилата на правовата държава и обществения договор, които един политик трябва да спазва, когато се касае за неприключил съдебен процес.

Това заяви Мирослав Писов, бивш зам.-началник на РЗБОП, един от осъдените по делото Чората.

Той поиска да се възползва от правото си на отговор в ефира на БиТиВи по повод твърденията на лидера на ДСБ Иван Костов, който преди дни заяви, че случаят с Чората е влязъл в европейското пространство като негативен пример за българското правосъдие. Съпредседателят на Синята коалиция изтъкна още, че един от полицаите, замесени в акцията, е посочил, че задържаният е замесен с контрабанда и отправи критики към случилото се с Димитров.

Зад това, което говори г-н Костов и което обслужва неговата политическа позиция, седят онези лица, които са свързани с поръчковите убийства в югозападна България.

Днес Писов беше категоричен, че е недопустимо български политик да твърди подобни неща, касаещи неприключил съдебен процес. Той отрече и обвиненията на Костов, че е убит свидетел на контрабанди практики. Нещо повече, Писов прозря личен интерес зад твърденията на лидера на ДСБ. Той обясни, че част от политическите съратници на Костов са близки до бащата на убития Ангел Димитров. По думите му става въпрос за Илиана Масева и Людмил Георгиев, вуйчо на Чората. Писов не даде повече подробности, но изтъкна, че те са едни от основателите на демократичните процеси в Благоевград.

Зад това, което говори г-н Костов и което обслужва неговата политическа позиция, седят онези лица, които са свързани с поръчковите убийства в югозападна България, обяви още Мирослав Писов.

Недопустимо е един политик да нарича българските полицаи убийци, те не са убийци, посочи той. Писов изтъкна и че политическата операция при задържането на Ангел Димитров е била законна и е била осъществена по разпореждане на Главна прокуратура, МВР и МФ. Тя не е презумпция на петимата полицаи, които са отишли да убиват някакъв човек, те са отишли да защитят обществения интерес и да пресекат престъпления, категоричен бе Писов.

Конкретно за смъртта на Димитров той припомни, че няколко експертизи са доказали, че тя е причинена от болест, а не от действията на полицаите. Помолен за коментар на експертизата, приложена в делото от покойния вече проф. Стойчо Раданов, Писов обясни, че са подадени три молби с искане тя да бъде разследвана.

Припомняме, в документа се твърди, че Чората е починал вследствие на полицейски побой. Писов обаче обясни, че тя е извършена по искане на бащата на Ангел Димитров - Райчо Димитров в нарушение на закона, няма хистологични проби и е изследван труп на девет дни.

Трите експертизи ясно показват, че смъртта на Ангел Димитров е свързана с болест и полицаите нямат връзка с това, дори в експертизата на Стойчо Раданов е отбелязано, че белезите по лицето на Чората нямат връзка със смъртта и полицаите, обясни Писов.

По думите му по делото е бил ползван и бившият началник на кабинета на Доган - Ахмед Емин. За това сме информирали прокуратурата още преди една година, обяви той и припомни, че смъртта на Емин е в същия ден, в който се самоуби и проф. Стойчо Раданов.

Рано или късно всичко по това дело ще излезе наяве, каза в заключение Писов.