Атакуваните от Конституционния съд текстове в Закона за здравното осигуряване позволявали на министъра непрекъснато да променя правилата. Това била и причината да бъде отменено разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет, обясни конституционният съд Румен Ненков, цитиран от БНР. Той подчерта, че това било единственото възражение на съда.

Припомняме, че със свое решение късно снощи Конституционният съд отмени промяната в Закона за здравното осигуряване, с която покриваният от НЗОК универсален здравен пакет се разделя на основен и допълнителен. Здравният министър Петър Москов увери, че текстовете ще бъдат преработени и отново внесени в парламента.

Ненков посочи, че става въпрос за разделяне на пакетите от закона. Не ставало ясно на базата на какви критерии става това разделение и какво следва от него. От наредбата се разбирало, че става дума за извършване на здравни дейности и на лечебни дейности в различно време.

По думите на съдия Румен Ненков в закона трябва да се регламентират най-напред неотложните, които трябва веднага да се извършват и тези, които могат да бъдат отложени до два месеца. Така изпълнителната власт в лицето на здравния министър не може непрекъснато да променя правилата на играта, заключи магистратът.