emaxpress
За незабавно решаване на проблемите с направленията в доболничната помощ настояват в декларация до президента Георги Първанов, председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов.

Декларацията е изпратена и до всички здравни институции в страната общопрактикуващите лекари от Пловдив и областта.

Те предупреждават, че ако до края на месеца няма отговор на техните искания ще започнат ефективни протести, които ще бъдат подкрепени от цялата медицинска общност и пациентските организации, информира БНР.

"Поставени сме в ситуация, при която, за да извършваме основната си диагностично-лечебна дейност сме санкционирани от отговорните институции - НЗОК и РЗОК, с което се нарушава конституционното право на всеки един от нас - гарантирана здравна помощ по конституция", пишат в декларацията медиците.

Според тях от началото на 2010 г. талоните са намалени общо с 40%, което води до ограничаване на достъпа на пациенти до специализирана извънболнична медицинска помощ и изследвания и влошава качеството на извършваната лечебно-диагностична дейност.

В документа джипитата настояват незабавно да се прекратят исканията на съответните РЗОК за възстановяване на надвишените суми по регулативните стандарти, защото тези средства са използвани за осигуряване на качествена диагностика и лечение на здравноосигурени пациенти.

Според пловдивските лекари е необходимо спешно да се подпише анекс към сега действащия национален рамков договор с по-добри и реалистични условия, както и проблемите в сектора да бъдат обсъдени от гилдията на извънреден събор на БЛС.