Българският лекарски съюз призова шефовете на болници категорично да не подписват анексите с НЗОК.

БЛС започва подготовка за ефективни протести, като бъдещите протестни действия ще са през септември.
Лекарите са готови дори да отказват лечение на пациенти, като ще се приемат само спешни случаи.

Да смачкаш една система не е реформа, това е тероризъм.
                 Цветан Райчинов

От БЛС очакват подкрепата на пациентите, защото именно те са най-потърпевши от създалата се ситуация.

Болниците, които са подписали анексите, също ще се включат в протестите. Днес БЛС е решил да се заведе дело срещу НЗОК за дължимите суми.

Касата изнудва колегите, категоричен бе председателят на БЛС Цветан Райчинов. Медиците са категорични, че здравната общност е поела кръста на икономическата криза.

От БЛС искат категорично становище на здравния министър Анна-Мария Борисова, съгласна ли е тя с орязването на бюджета на болниците.

Цветан Райчинов информира още, че БЛС се оттегля от всякакви преговори и разговори с институциите, докато няма разрешение на проблема. Няма как да вярваме повече на обещания, посочи Райчинов.

Да смачкаш една система не е реформа, това е тероризъм, категоричен бе той, като изтъкна, че рестрикциите на НЗОК към болничната помощ са между 30 и 50%. Средствата, предвидени за август за голяма част от болниците, не покриват дори заплатите на лекарите.

Цветан Райчинов посочи още, че напрежение съществува не само в болничната, но и в доболничната помощ. Според него проблем на здравеопазването е и това, че 82% от джипитата са неграмотни.

Болницата в Кюстендил на този етап има пари за заплати на персонала, но не и за нещо друго. Болницата е подписала анекса с НЗОК. „Трябваше да подсигурим заплащането на персонала", обясни д-р Михаил Зортов.

Засега болницата в Кюстендил ще може да осигурява медикаменти и консумативи още 2-3 месеца. Вариант „Б" за клиниката да оцелее, е медиците да работят без заплащане.

Помолен да коментира някои твърдения, че при добър мениджмънт дори и с орязан бюджет болниците могат да оцелеят, д-р Зортов настоя да му представят мениджъра, който с подобни средства може да управлява лечебно заведение.

Последното плащане, което болницата в Кюстендил е получила от НЗОК, е за месец май, като Касата е разплатила 80% от заработеното от лечебното заведение.