Три криминално проявени лица са задържани при акция на Специализираната прокуратура за извършване на незаконна лихварска и банкова дейност в Павликени. Това съобщи на брифинг ръководителят на Спецпрокуратурата Димитър Петров.

Става въпрос за добре организирана престъпна група, която от 5 години се занимава с лихварство, съобщи Петров.

Той даде и повече подробности: лицата са имали легален бизнес, занимавали са се със земеделие, дейност, чрез която са препирали парите.

От дейността са пострадали над 20 души, а като доказателства са намерени списъци с длъжници. И тримата са криминално проявени, а двама от тях и осъждани. На тримата е наложена мярка "задържане под стража".

ГДБОП задържа петима при спецакция срещу лихварството в Павликени

ГДБОП задържа петима при спецакция срещу лихварството в Павликени

Полицейското присъствие в региона е засилено

При обиските по време на акцията на прокуратурата са намерени над 1 800 юбилейни монети и златни метали на стойност около милион лева.

Зам.- директорът на ГДБОП Любомир Янев добави, че групата е била изключително конспиративна. Извършвали са кражби, документни престъпления, изнудване.

Били са набелязани поне 20 души, жертви, които са притеснени да говорят пред прокуратурата, тъй като градът е малък и всички се познават.

Работата по разкриването на организираната група е започнала в края на миналата година и през май тази година по случая е било образувано досъдебно производство. И тримата задържани са с богато криминално минало - за кражби, грабежи, лихварство и заплахи.