В Окръжния съд в Плевен бяха оповестени мотивите за постановените на 4 май присъди по делото за пожара във влака София-Кардам през 2008 г., при който изгоряха деветима пътници, съобщава БиТиВи.

Според съдебния състав основната причина за допуснатите жертви е, че пътниците не са оповестени навреме за пожара и не е организирана евакуацията им. Ако това е било извършено от шафнера на вагона и от началник-влака, е можело да бъде предотвратена смъртта на пътниците, смята съдът.

Бившият зам.-директор на предприятие в БДЖ Георги Иванов е оправдан, защото обвинението срещу него - че е издал заповед за заключване на страничните врати на вагона - не е доказано. На практика същата заповед е осигурила три от шестте врати да бъдат отключени в момента на инцидента, посочи съдията по делото Николай Господинов.

Шафнерът на вагона Георги Георгиев носи основната вина, защото не е изпълнил последователно и навреме задълженията си - да спре влака, да евакуира пътниците и да гаси пожара, заяви съдията.

Началникът на влака Иванка Костадинова има по-малка степен на вина от шафнера, тъй като влакът не е разполагал с оповестителна система, добави Господинов. Присъдата й е била постановена от тричленен състав и не е имало съдебни заседатели с особено мнение.

Иванов беше оправдан, Георгиев получи 12 години затвор, а Костадинова - осем години лишаване от свобода. Присъдата не е влязла в сила и е обжалвана от всички страни по делото, с изключение на оправдания Иванов.

Възразява се срещу размера на наказанията и на имуществените обезщетения. До края на седмицата делото ще бъде изпратено в Апелативния съд във Велико Търново.