Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов ще анализира сигнала на министъра на МВР Бойко Рашков, който иска де бъде сезиран ВСС за действия на магистрати, които уронват престижа на съдебната власт и да се разгледа дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев.

В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ, разкри Рашков

В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ, разкри Рашков

30 лева била цената за глас

На брифинг във ведомството Стоилов обясни, че ще прецени допустимостта и основателността му, съгласно Конституцията има възможности с такива въпроси да се занимава ВСС, а министърът на правосъдието може да го сезира. Такива въпроси се решават от членовете на ВСС, Министерство на правосъдието е от малкото, които могат да поставят такъв въпрос пред него, каза той.

"Най-актуалната задача в близките дни са изборите. Надявам се въпреки противоречията си, прокуратурата и МВР да си взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове", призова обаче правосъдният министър Янаки Стоилов.

От прокурорската колегия на ВСС се жалват от интервю на Бойко Рашков

От прокурорската колегия на ВСС се жалват от интервю на Бойко Рашков

Пишат до посолства, президент и премиер

След това обясни още веднъж: Ако има такъв сигнал, ще го разгледам сериозно и ще преценя последващите действия. Противоречията идват от двете страни - от МВР и прокуратурата, не би следвало да се отрази върху тяхното взаимодействие. Противопоставянето между МВР и прокуратурата в момента е двустранно, но това институционално напрежение не бива да пречи на задачата да се проведат честни избори. Министърът призова да се оцени коя от двете институции ще направи повече за спирането на търговията с гласове.

Относно исканията за закриване на Специализираното правосъдие от страна на Демократична България, Стоилов каза, че е посетил Спецсъда и е разговарял с тях, което е добра основа за следващия редовен кабинет.