За няколко успешни операции по противодействието на контрабандата по граничните пунктове на страната информира Агенция "Митници".

Първата - при проверка на камион на "Дунав мост" при Русе митничари са спрели контрабанда на цигари и злато, чиято стойност възлиза на над 60 000 лева.

Камионът пътувал от Турция за Румъния през България и бил отклонен за рутинна проверка. В хода на проверката зад тапицерията на кабината на влекача митническите служители откриват три пакета с изделия от жълт и бял метал с общо тегло малко над килограм. Експертиза установява, че бижутата са пръстени, обици, синджири и висулки от злато с различни примеси, с обща стойност 59 229 лв.

При по-обстоен оглед на превозното средство граничните власти откриват и укрити по подобен начин цигари с надписи "DUTY FREE" - общо 3 560 къса или 178 кутии.

При разпита на водача той обяснил, че златото му било дадено от друг, за да го пренесе нелегално от Турция до Румъния, а цигарите превозвал за себе си.

По случая е образувано досъдебно. С шофьора на камиона е сключено споразумение като ювелирните изделия са отнети в полза на държавата, а на нарушителя е наложена глоба в размер на 20 000 лева, както и три годишна условна присъда с пет години изпитателен срок.

Снимка 410738

Източник: Агенция "Митници"

Втората - в район на "Дунав мост 2" при Видин митничари открили 5 900 фалшиви картонени заготовки за цигарени кутии. Картонените кутии били с логото на търговска марка "MAYFAIR Sky Blue".

Стоката била описана само като "картон" и пътувала с товарен автомобил от България за Западна Европа. За пратката са възникнали съмнения, че щампованата хартия се превозва в нарушение на правата за интелектуалната собственост. Товарът е спрян и за случая са уведомени представители на притежателя на търговската марка.

Третата - на граничния пункт "Кулата" униформените спрели лека кола, в която намерили 147 бутилки алкохол. Бутилките, облепени с български акцизен бандерол, били укрити в специално пригоден тайник на мястото, където се прибира гюрука на кабриолета.

Лекият автомобил бил с гръцка регистрация и управляван от гръцки граждании в посока южната ни съседка.

Общото количество на задържания алкохол е 106.5 литра от различни видове, включително уиски и водка. По случая е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Митничари откриха части за пистолети, облепени по тялото на турчин

Митничари откриха части за пистолети, облепени по тялото на турчин

Проверката е извършена на МП Малко Търново