Разплитащите са тежко оплетени. Това заяви в началото на днешното заседание на комисията за Нотариуса председателят й Никола Минчев. Комисията стартира с изслушването на представители на АКФ, от чието разследване тръгна и самата информация за Мартин Божанов.

Николай Стайков, разследващ журналист, обясни, че случаят започва да се разплита след казуса с Ивайла Бакалова и партньорът й Веселин Денков. След неговия арест двамата започнали да са обект на определен интерес от " професионалисти по влияние в съдебната система". Разследването е излъчено от АКФ. Групата около Нотариуса имала изключително професионален подход към "клиентите" си, по думите му. Влиянието им е в спецсъда по мерките за неотклонение. Като служебен министър едва Бойко Рашков проявява интерес към темата, въпреки че видеото от разследването е в публичното пространство от доста време.

Това, което осветихме е работеща схема за влияние в съдебната система, подчерта Стайков и попита защо над 2 години прокуратурата нищо не е направила по делото Нотариуса.

Шефката на СРП: Нотариуса е имал влияние в съдебната система

Шефката на СРП: Нотариуса е имал влияние в съдебната система

Кръгът на влияние на "Осемте джуджета" е не по-малък от кръга на влияние на Нотариуса

От АКФ списъци няма да излизат, тъй като фондацията не е разследващ орган, не могат да се поставят под въпрос името на магистрати без доказателства, а и самите АКФ пазят своето добро име на професионалисти. По думите му институциите трябва да си свършат работата. Николай Стайков заяви, че тези имена могат лесно да бъдат извадени от всички дела около името на Мартин Божанов и близките му съдеятели, но не само от производствата, по които той е ответник, но и там където той е подавал сигнал и/или е бил свидетел. Стайков изтъкна мнението си и че със сигурност трябва да се въвлече в анализа и НАП. Той отново, както и пред съдийската колегия на ВСС, открои няколко големи случая - КТБ, разпределянето на имуществото на Брендо и семейството му, както и делото Маджуков срещу Инвестбанк. Също така бе направена връзка за близостта на Нотариуса и съдия Ушев. Мартин Божанов е присъствал на партитата на Софийска районна прокуратура. 

Според адвокат Андрей Янкулов има връзка между групата за влияние на Пепи Еврото и Мартин Божанов и двамата лидери са имали отношения. Основният маниер на спецсъда, според него, е бил да се задържат определени лица с финансови възможности, но с делата им нищо не се случвало. Той постави въпроса какво се е случвало с веществените доказателствени средства на много висока стойност. За да се пресече опасността практиките от спецсъда да се прехвърлят върху обикновените съдилища, трябва да се анализира какво се е случвало в годините назад.

Янкулов иска анализ и за дейността на КПКОНПИ. За много магистрати е имало разработки за корупция с използване на СРС, но Янкулов попита до къде се е стигнало по тези разработки. Никой не знае, обясни на депутатите той. Също така никой не знае и какво се е случило със съставяните от тях ВДС - веществени доказателствени средства.

Атанас Славов ще проверява бил ли е Нотариуса защитен свидетел

Атанас Славов ще проверява бил ли е Нотариуса защитен свидетел

Редуцират обхвата на следствената тайна

Стана ясно, че Мартин Божанов и хора около него са били свидетели по дела срещу магистрати.

Адв. Янкулов е възмутен как МВР не установява как осигурява охрана на групите за влияние и изтъкна, че по този начин те биват легитимирани. Категорични доказателства, кои са лицата в схемите за влияние от АКФ нямат. Бойко Станкушев отрече в разследванията си да са попадали на имена на политици. Ако са, те не биха пропуснали да ги обявят.

Николай Стайков постави въпроса дали антикорупционното звено в ДАНС е работило по Мартин Божанов. Според Николай Стайков важна част от имиджа на лицата, търгуващи с влияние е и да споменават имена на политици, както и да се демонстрира медийно влияние.

По думите на Бойко Станкушев умишлено Иван Гешев като главен прокурор е спестявал информация на депутатите и им даде жокер - защо няма проверки срещу никой от кръга около Божанов. Адв. Янкулов пък се зачуди защо Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ не е знаел кой е Нотариуса.

Бойко Станкушев, АКФ: Мартин Божанов е бил бит преди куршума

Бойко Станкушев, АКФ: Мартин Божанов е бил бит преди куршума

Трябва да се разпитат ръководители на специализирани звена