470 дела са образувани по линия наркотици, над 3000 са направените проверки в училищата от 7 декември насам, когато започна операцията по линия на наркотичните вещества. Общо са образувани около 470 досъдебни и бързи производства за седмица, по които има задържани 580 лица с 24-часови мерки. Това обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров на брифинг пред журналисти във вътрешното ведомство.

Той постави акцент върху случая от село Джулюница край Горна Оряховица, където са открити 200 кг марихуана и са задържани 6 души. Акцията е започнала от най-ниското ниво - с арест на 16-годишен ученик, дилър в училище в района, и се стигнало и до основния разпространител.

МВР задържа 56 души при акцията срещу разпространение на наркотици

МВР задържа 56 души при акцията срещу разпространение на наркотици

Ведомството ще провежда акции срещу наркотиците, докато разпространението им не спадне

"Един от приоритетите ни беше да направим така, че хората, които разпространяват наркотици, да нямат достъп до българските деца и училища. Вчера успяхме да стигнем доста високо в една престъпна верига. Случаят в Джулюница е плод на действия, започнали в училище. Това е един много хубав резултат. Вярвам, че ще имаме много подобни поводи за обявяване на такива резултати. Те са плод на съвместната работа с българската прокуратура. Радвам се, че намираме все повече теми, на които да сме на едно мнение, като борбата с престъпността", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Трима младежи, продавали марихуана на ученици в Разград, са в ареста

Трима младежи, продавали марихуана на ученици в Разград, са в ареста

И тримата са криминално проявени, разследването по случая продължава

В брифинга участва и ръководителят на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. Той отчете "отлично сътрудничество с колегите от МВР". "Работя дълго време моята работа и винаги съм бил на мнение, че само общите ни усилия могат да дадат допълнителни резултати. Известно време имаше вакуум във взаимодействието между МВР и прокуратурата и това доведе до лоши резултати", заяви той. "Все повече дилъри стават ученици. Те са не само извършители, те са и жертви. В акцията в Джулюница разпространител на наркотично вещество е бил ученик от 10-и клас. Над 200 кг канабис са над 200 хиляди дози наркотици за нашите деца - това е тъжно и трагично. Твърде скоро такива явления няма да има в училищата. Държавата трябва да има проактивен подход и ние сме длъжни да го осигурим", подчерта Сарафов.

Гешев обяви война на наркодилърите

Гешев обяви война на наркодилърите

Иван Гешев е разпоредил активизиране по дела, свързани с наркоразпространението

За наплива на мигранти, Сарафов каза, че това е "бедствие за нас, трафикантите са истинските извършители на това престъпление, а не мигрантите". "Генезисът на тези престъпления е извън нашата страна, ние сме само транзитна точка", отбеляза директорът на НСлС.

"Очаквайте още новини от съвместната ни работа, няма да казвам по каква линия - наркоразпространение и други линии", обяви той с препратка към МВР.

Група каналджии бе разбита от МВР и прокуратурата

Група каналджии бе разбита от МВР и прокуратурата

По 2500 евро на мигрант била тарифата на каналджиите

Демерджиев пък добави, че са набелязали и други теми, които намират за приоритетни и по тях има голямо поле за работа. "Да изтръгнем българските деца от прегръдката на организираната престъпност. Крайната ни цел е да опазим българските граждани от тази напаст", добави министърът.

По думите на Демерджиев акцията за наркотичните вещества ще продължи и извън територията на България. "Имахме среща с вътрешния министър на Турция, за да ни съдействат при борбата с наркотрафика и каналджийството. В неделя ми предстои посещение в Турция, ще дам данни на вътрешния министър за такива лица, които оперират в Турция. Страната ще е безкомпромисна. Когато разклатим каналите от двете страни на границата, резултатът ще бъде още по-добър", добави той.

Демерджиев: Турция ще охранява по-плътно границата

Демерджиев: Турция ще охранява по-плътно границата

Обсъжда се и създаването на втора лаборатория на ГКПП "Лесово"