Има идея МВР да закупи скоростни автомобили за контрол по магистралите у нас. Това заяви пред БНР главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той коментира приоритетите на ръководството на МВР, а пътната безопасност е сред главните такива. Планира се предприемането на нови мерки.

Иванов посочи статистика, според която предприетите от МВР действия за пътна безопасност у нас дават резултат - през 2018 година се наблюдавала тенденция за спад в броя на тежките катастрофи, както и при загиналите и ранените при ПТП.

"Трябва да затвърдим тази тенденция. Много мерки сме набелязали", посочи той.

82% е недоволството от цялостния модел за пътна безопасност

82% е недоволството от цялостния модел за пътна безопасност

Ниска е оценката за качеството на пътищата у нас

Иванов коментира случая с полицаите от сектор "Икономическа полиция" в 4-то РПУ в София, които бяха задържани и обвинени в ръководене и участие в организирана престъпна група за рекет на търговци на акцизни стоки.
Припомняме, вчера Специализираният съд реши същите да останат в ареста за постоянно.

Според главсека такива действия за неприемливи за системата на МВР.

"Няма как да бъдат толерирани. Тук пак опираме до доверието, няма как когато има такива служители, да се повишава доверието", каза Иванов и допълни, че по никакъв начин няма да се толерират обаче и посегателства срещу униформени, които изпълняват служебните си задължения.

Полицаите от "Лозенец" взимали подкупите в сградата на Районното

Полицаите от "Лозенец" взимали подкупите в сградата на Районното

В групата участвали предимно опитни полицаи, а младите мълчали за това

Иванов е на мнение, че наличието на повече полицаи в дадено населено място не може да е гаранция за намаляването на броя на престъпленията. В големите градове имало голямо съсредоточаване на полицаи, но престъпления пак имало.

По отношение на другите приоритети на МВР Иванов обясни, че са набелязани мерки срещу битовата престъпност.

"Това е моят основен приоритет, защото, когато гражданите не се чувстват сигурни, съответно се намалява и доверието в нас. Ежемесечно докладите от областните дирекции пристигат при нас, те се анализират, вижда се къде има пропуски и също така се вижда и къде има добри практики, които се стремим да наложим навсякъде", увери главният секретар на МВР.

Четири случая, за които от МВР чакаме развитие

Четири случая, за които от МВР чакаме развитие

За Александър Антов, Петър Христов, Иво Стаменов, Татяна Стоянова