Служителите на сектор "Икономическа полиция" в столичното 4-то Районно управление, които бяха задържани за рекети на собственици на заведения в квартал "Лозенеце", взимали подкупите в сградата на управлението.
Това свидетелствало, че същите са се самозабравили, нямали мярка и изпитвали чувство за недосегаемост и безнаказаност. Това стана ясно от думите на временния шеф на Специализираната прокуратура Димитър Петров, който даде брифинг във връзка със случая.

Стана ясно, че днес предстои да се гледат мерките за неотклонение на задържаните. Обвинение е повдигнато спрямо 4 души.

Парите са получени на територията на държавна институция. Служителите са се самозабравили, посочи Петров.

Арестуваха петима полицаи при проверка в 4-то районно в София
Обновена

Арестуваха петима полицаи при проверка в 4-то районно в София

Обискът на полицейското управление от "Вътрешна сигурност" продължава

По думите на прокурора обвинени са ръководителят и участници в организираната престъпна група (ОПГ). Йерархията на ОПГ-то следвала йерархичната структура на МВЕ звеното - началникът на сектора бил ръководител на групата, а служителите под него - участници.

Става дума за полицаи с дългогодишен опит.

В сектора имало между 12 и 14 служители. За 4 от тях прокуратурата има сериозни доказателства, на базата на които ще бъдат повдигнати обвинения. За около 4-5 служители имало неоспорими данни, че не членували в групата. Това били предимно младите полицаи, които излезли от МВР академията преди няколко години. Те не се поддавали на изкушението и вербуването на останалите в сектора.

За останалите служители нямало данни да са участвали. Въпреки това разследващите проверяват и тяхното финансово и имуществено състояние, както и това на техните роднини. Възложени са данъчни ревизии, така че да се предположи дали в възможно да имат съпричастност към корупционните практики. Незаконно придобитото имущество щяло да се конфискува в полза на държавата.
Такива проверки са извършени и за обвинените икономически полицаи - те разполагали със скъпи коли, часовници и други, които също свидетелствали за тяхната съпричастност към ОПГ-то.

Било хубаво, все пак, че младите, които завършили скоро, не се поддавали на по-старите и нямало приемственост, както заяви прокурорът.

Наследникът на Гешев начело на Специализираната прокуратура обясни, че при задържането на лицата в Районното управление са използвани всички възможни средства за доказването на тяхната вина.
Парите, които получили, били маркирани. Сумата била около 2 000 лева, полицаите поискали 2 000 евро, но изнудваните се пазарили за намаляването на сумата.

Хванатите в крачка полицаи започнали да се оправдават, че парите били подхвърлени. Ръцете им обаче "светнали".

"Станахме държавата на подхвърлените пари", отсече прокурорът.
Той направи аналогия с ареста на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Всички светнали като коледна елха на ареста вчера
Обновена

Всички светнали като коледна елха на ареста вчера

В кабинета на Десислава Иванчева намерили стотици преписки

Припомняме, при ареста на Иванчева заместник главният прокурор Иван Гешев заяви, че двете задържани - Иванчева и Петрова - "светнали като коледна елха" от веществото, с което били маркирани парите, следователно парите не можели да бъдат подхвърлени.
Впоследствие обаче стана ясно, че по ръцете на Иванчева е открито минимално количество от веществото - върху два квадратни сантиметра по външната дясна част на дланта на едната ѝ ръка, по думите на адвоката ѝ Марин Марковски. Той предполага, че веществото е пренесено докато Иванчева пишела възражение, до което бил и протоколът от преброените на място пари.

Самата Иванчева не веднъж обвини Иван Гешев в лъжа и заблуда на обществото. 

Марковски: Иванчева не е докосвала парите, веществото е пренесено върху нея

Марковски: Иванчева не е докосвала парите, веществото е пренесено върху нея

Няма нито записи, нито доказателства според адвоката

По случая в "Лозенец" имало много доказателства. Били разпитани и множество свидетели.

На брифинга стана ясно още, че за престъпната група имало множество сигнали, защото те изнудвали много голям кръг от лица - търговци в хранителни магазини, магазини за дрехи, заведения, барове, търговски къщи. автокъщи и други. Всички, които предлагали акцизни стоки.

Полицаите имали като служебни задължения да следят именно за престъпления с търговски марки и акцизни стоки - престъпната им и служебната им дейност се дублирали.

Сигналите започнали да валят в края на миналата година - от месец ноември. Хората разказвали за схемите, на които били подложени и начините, по които действали полицаите. Информацията била от няколко различни източника, което потвърждавало хипотезите, че лицата са виновни.

Най-често парите взимал полицаят, който проверявал обектите. Имало сигнали даже за случаи, в които същите не си плащали сметките в заведения или взимали дрехи и други артикули от обекти, без да ги заплащат.
Корумпираните полицаи използвали различни техники и похвати за изнудване и измама, като посочвали имена на началници и други.

Група полицаи рекетирали собственици на заведения в "Лозенец"

Група полицаи рекетирали собственици на заведения в "Лозенец"

Петима от столичното 4 РПУ са задържани

МВР използвали целия възможен оперативен потенциал, за да залови престъпната група. Включили се няколко служби, използвани са специални разузнавателни средства (СРС). Това заяви в хода на брифинга директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" старши комисар Румен Ганев.

Той предположи, че било възможно групата да функционира толкова спокойно заради скорошните рокади в 4-то РПУ. Припомняме, в началото на миналата година, на 7 февруари, беше сменено цялото началство на участъка. Може да имало пропуски и недобър контрол, който рефлектирал върху това служителите да се чувстват недосегаеми.

Ръководителят на Спецпрокуратурата обясни, че по принцип служителите в икономическата полиция често имали възможността да повлияят от подобни корупционни практики.

В този смисъл той призова всички граждани да подават информация и сигнали и да не търпят подобно изнудване и посегателство.

Комисар Ганев: Няма недосегаеми в МВР!

Той заяви и че сигнали за престъпна дейност от другите служители в сектора не постъпвали.
Тези, които не се включвали в схемите, обикновено мълчали. Този манталитет трябвало да се изкорени, за което имало създадени канали за защита на служители, които разполагат с такава информация.

Стана ясно още, че в хода на огледите в имотите на задържаните са намерени прокурорски преписки. При разследването било установени и че такива преписки са били нарушавани - били забавяни, работата по тях не текла пропорционално.

Смениха ръководството на 4-то РПУ в София

Смениха ръководството на 4-то РПУ в София

Мотивите и новият началник все още не са ясни