"Чакаме да бъдат освободени телата, за да бъдат транспортирани в България". Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в кулоарите на парламента, след като взе участие в изслушването си на парламентарния контрол.

Припомняме, на 2 април самолет "Чесна" с 4 българи се разби в в планината Якобица в Северна Македония. Най-спряганата причина за инцидента са лошите метеорологични условия.

Маринов припомни, че вече разговарял с вътрешния министър на Северна Македония. От разговора им станало ясно, че е било организирано пътуване на техни родинини по пряка линия, направил се е ДНК тест и е установена самоличността на загиналите. 

Освен това от МВР поддръжат връзка с главния прокурор Сотир Цацаров, с което очакват официално от властите в Северна Македония през външно министерство необходимата документация, за да се направи преценка и да се предприемат съответните действия от българска страна. 

Правят ДНК експертиза на загиналите в Северна Македония

Правят ДНК експертиза на загиналите в Северна Македония

По думите на Младен Маринов това се налага за разпознаването им

Припомняме, че на 2 април самолет с 4 българи се разби в Северна Македония.

Директорът на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев обясни, че самолетът не е в българския регистър, тъй като е бил регистриран и поддържан Германия. По тази причина ще е необходимо да се направи връзка и с немските власти, за да се установи летателната годност на самолета.

На заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че още от снощи страната ни е имала готовност да изпрати хеликоптер, който да се включи в спасителната операция.

Като вероятна причина за катастрофата експерти посочиха лошото време.

По-късно стана ясно, че на мястото на инцидента обаче не са открити документи.

Лошото време е основна версия на експерти за самолета в Северна Македония

Лошото време е основна версия на експерти за самолета в Северна Македония

При разследване, има 4 хипотези - човешки фактор, технически отказ, метеорологична обстановка, здравословно състояние