Четирима служители на ОД МВР са задържани при специализирана полицейска операция. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за каналджийство и взимане на подкуп.

Това стана ясно по време на пресконференция на Прокуратурата във връзка с проведената специализирана полицейска операция. Старши комисар Румен Ганев, директор на дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР заяви, че буквално служителите са взимали „тол” такси или такса спокойствие, която са плащали трафикантите.

Арестувани полицаи при спецакция край Калотина?
Обновена

Арестувани полицаи при спецакция край Калотина?

От МВР не потвърждават

Задържаните полицаи са дългогодишни служители на МВР. У ръководителя на организираната престъпна група – човекът, хванат със 150 белязани евро при снощната операция Георги Жеков, са открити в дома му два телефона, включително и прави телефони – използвани само за престъпления. В колата му е имало 600 евро, сим карта - неотворена пластика, оръжие.

У втория полицай - Продан Георгиев, обвинен в участие в ОГП са открити две флаш памети, а в лекия автомобил 4 650 евро, 1000 шилинга, 120 турски лири, а и не малко количество цветен метал.

В третия задържан са открити три телефона. В четвърто лице са открити 3 740 лв., 615 евро, една сим карта. Взета е мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа с прокурорска заповед.

По делото са и разпитани свидетели. Разследването се води от наблюдаващия прокурор Детелина Йотова от специализираната прокуратура, а делото ще се гледа от спецсъда утре.

Припомняме, рано тази сутрин стана ясно, че е имало среднощна акция при Калотина. От МВР първоначално отричаха.

Организираната престъпна група от четирима дългогодишни полицейски служители е действала от началото на април. Тя е осигурявала безпрепятственото преминаване на караулката при пътя Драгоман – Калотина.

Четиримата са автоконтрольори в сектор „Пътна полиция”, отдел „Охранителна полиция” на ОД на МВР – София. Те съдействали срещу подкуп да превозят бежанците до Драгоман.

Колите, в които са се возили бежанците, са били управлявани от пилотни шофьори или от самите полицаи, когато не били дежурни и на работа. Така обвинените ченгета превозвали мигранти – когато не са на работа, и взимали подкуп, когато са на служба.  Наблюдаващият прокурор Детелина Йотова обясни, че към настоящия момент извън полицейските служители няма други задържани. Схемата е действала за участъка - София – Драгоман, а превозваните бежанци са нелегални мигранти.

За операцията от снощи са уведомени и главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Спецпрокуратурата е разпоредила и използването на специални разузнавателни средства, тъй като по думите на директора на дирекция „Вътрешна сигурност” Румен Ганев четиримата са действали „по-професионално” и от престъпници. 

Детелина Йотова обяви имената и на четиримата полицаи, а именно Георги Жеков, срещу когото са повдигнати обвинения за ръководене на организирана престъпна група. Останалите трима имат обвинения за участие в нея и за подкупи. Те са - Продан Георгиев, Николай Николов, Красимир Евтимов.

По делото са приложени и протоколи от разпити на свидетели. Оказва се, че у ръководителя на престъпната група е открит арсенал от пушки в колата му на стойност близо 35 хиляди евро, както и термокамера за нощно виждане, с каквато не разполагали дори граничарите ни. Термокамерата е на стойност 18 хиляди евро. 

Комисар Румен Ганев уточни, че тези служители са работели пътен контрол на магистралата София – Калотина, а преди години точно през летния сезон е имало много жалби от чужди граждани за искане на подкуп. „Тогава работихме активно”, коментира той.

Директорът на „Вътрешна сигурност” бе категоричен, че методите, използвани от полицаите изцяло копират тези на една организирана престъпна група  с използването на прави телефони, указания как да заобиколят КПП-то.

Според Ганев това са хора, заслепени от алчност и сребролюбие, които загърбват сигурността на всички нас. Той бе категоричен, че е настанало "време разделно" с оглед това, което се случва в Европа и в България.

Комисарят бе категоричен, че Дирекция „Вътрешна сигурност”, Прокуратурата, МВР знаят как да действат и ще действат. „Тези служители работят много по-професионално от престъпните групи”, коментира още той.

Работим и по други случаи, заедно с други служби на МВР”, закани се шефът на дирекция „Вътрешна сигурност” и окачестви снощната операция като изключително сложна и трудна. „Рано или късно и най-опитният ще си получи заслуженото”, заяви категорично комисар Ганев и изтъкна, че хората му ще работят за изчистването на тези 10% служители на МВР, които петнят името на останалите 90%, работещи честно и носещи своя кръст и отговорност.