На 9 декември ще стане ясно дали ще започне по същество делото срещу братята Пламен и Атанас Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души, подсъдими участие в организирана престъпна група за незаконно управление на опасни отпадъци, съобщава БНР.

Днес се проведе разпоредителното заседание. Поради големия обем на обвинителния акт и възраженията на страните обаче съдебният състав поиска време да прецени дали имат основание исканията на адвокатите на подсъдимите делото да бъде върнато на прокуратурата.

Според защитниците от обвинителния акт не става ясно кога, как и по какъв начин клиентите им са извършили престъпленията, заради които са обвиняеми, а това нарушава правото им на защита.

От прокуратурата обаче не се съгласиха и заявиха, че обвинителният акт покрива законовите изисквания.

Братя Бобокови и Красимир Живков отиват на съд за незаконните боклуци

Братя Бобокови и Красимир Живков отиват на съд за незаконните боклуци

Прокуратурата е събрала над 540 тома материали по делото

Припомняме, при разследването по делото бяха извършени огледи на местопроизшествия в землищата на област София, Червен бряг, село Рупци, Плевен и Лом, обл. Монтана. Бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната. Те не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци, поради което е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома.

Бобокови заровили у нас над 17 000 тона боклуци чрез фиктивни дружества

Бобокови заровили у нас над 17 000 тона боклуци чрез фиктивни дружества

Над 7 700 тона от отпадъците са опасни