Софийският военно-апелативен съд намали наполовина присъдите на благоевградските полицаи, обвинени за убийството на Ангел Димитров - Чората, съобщиха от пресцентъра на съда.

Майор Мирослав Писов е осъден на 9 години лишаване от свобода, вместо обявената преди това присъда от 18 години. По 8 години затвор получават капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски, сержант Янко Граховски, сержант Георги Калинков. Предишната присъда за тях беше 16 години.

От Военно-апелативния съд съобщиха, че мотивите не могат да бъдат представени, тъй като делото е секретно.

Магистратите определиха петимата подсъдими да изтърпят наложените им наказания в затвор от закрит тип.

Подсъдимите трябва да заплатят по сметка на държавата сумата от 600 лв., разноски по делото, като всеки един от тях заплати по 120 лв.

Решението може да се обжалва и протестира пред Върховния касационен съд на в петнадесетдневен срок от съобщаването на страните за изготвянето му.

Припомняме, Ангел Димитров - Чората почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му в рамките на специализираната полицейска операция "Респект".
Операцията бе извършена в рамките на управлението на министъра на вътрешните работи в тройната коалиция Румен Петков.

Като повод за акцията си от силовото ведомство тогава изтъкнаха оперативна информация, че Чората се занимава наркотици и сводничество.

Подсъдими са майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски, както и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Точно две години след смъртта на Чората Софийският военен съд (на първа инстанция) призна за виновни петимата полицаи от Благоевград и те получиха общо 91 години затвор.

На последните заседания по делото пред Военно-апелативния съд беше представена поредната експертиза, която излиза с предположението, че Ангел Димитров може да е починал вследствие на задушаване, причинено от позата да задържането, а не от физически удари.

Делото бе връщано няколко пъти на различна инстанции, включително и военно-апелтивният съд потвърди присъдите. Върховният касационен съд обаче отмени намалената вече на 82 години присъда и върна делото на военноапелативните съдии.

Делото стана известно не само с това, че обвинени в убийство са полицаи, но и с факта, че вътрешното ведомство започна процес едва след обществен натиск и след като се опита да прикрие смъртния случай.