Присъда от 25 години получи убиецът на 15-годишната Симона от Сливен Димитър Генчев, предаде "24 Часа". Той ще лежи с 5 години по-малко. 

Бургаският апелативен съд измени присъдата на сливенските окръжни магистрати, които му наложиха общо 30 г. решетки.

Първоинстанционният съд постанови три отделни наказания за Димитър - за убийството на Симона и за опит за убийство на училищния психолог Стефка Султанова и на Красимир Митков. Димитър бе осъден на общо 25 г. затвор, но към тях бяха добавени 5 г. заради наличието на множество престъпления. С преквалификацията на престъпното деяние, осъществено от 28-годишния Димитър Генчев, допълнителните 5 г. отпадат.

Убиецът на Симона я тормозил и заплашвал дълго време, твърдят родителите й

Убиецът на Симона я тормозил и заплашвал дълго време, твърдят родителите й

Не вярват, че е разстроен, както твърди адвокатът му в съда

"При обжалването на присъдата поисках точно преквалификация на трите деяния в едно престъпление, в същия смисъл е и решението на Апелативен съд Бургас", сподели адвокат Ваня Радиева, която е служебен защитник на Генчев. Тя ще обжалва решението пред Върховния касационен съд, като ще настоява за 20-годишна присъда.

"Димитър наистина е извършил нещо ужасно, отнемането на човешки живот е престъпление, което не може да бъде оправдано по никакъв начин. Но и от съдебно-психатричната експертиза и от разпити на голяма част от свидетелите е видно, че момчето е имало психически проблеми. Ако му е било обърнато внимание на време, вероятно не би се стигнало до такава трагедия", коментира адв. Радиева.

Неизменена остава присъдата в частта й за наложените обезщетения за нанесени неимуществени вреди - 120 000 лв. за майката на Симона и 70 000 лв. за втория й баща, който се е грижел за нея. В мотивите си апелативните магистрати отбелязват, че сумите са твърде ниски за страданието на родителите след внезапната загуба на единственото им дете и считат, че размерът на кръвнината трябва да е 180 000 лв. за майката и 140 000 лв. за бащата.

Но в същото време уточняват, че не съществува законова възможност за увеличаване размерите на обезщетенията, тъй като родителите на Симона не са подали въззивна жалба. Според апелативните магистрати първоинстанционният съд не е отчел в достатъчна степен изпитваните от родителите сега и до края на живота им силни негативни чувства и дълбока скръб от непрежалимата загуба на тяхната непълнолетна дъщеря. Не е дооценено обстоятелството, че и двамата родители са останали завинаги без своята 15-годишна Симона, която е живяла винаги със своята майка и била нейното единствено дете, голяма надежда и морална опора, което придава на загубата му изключително висока стойност.

Припомняме, че момичето бе жестоко убито на 6 ноември 2015 година с над 20 удара с нож посред бял ден в двора на сливенската гимназия "Проф. д-р Димитър Табаков".