За втори път Видинският окръжен съд даде ход на делото за убийството на 11-годишния Станислав Мирчов от село Лагошевци, станало в началото на януари месец 2012 г.

Обвиняем е 74-годишният британец Дейвид Брайсън.

Според обвинителния акт, прочетен от зам.-окръжния прокурор Владислав Влашев, на 4 януари 2012 година британецът чрез душене с ръце и долнище на анцуг умишелно умъртвил 11-годишния Станислав, като убийството е извършено по особено мъчителен за детето начин, което е престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4 във вр. с чл. 115 от Наказателния кодекс.

Припомняме, това е второ начало на делото за убийството на 11-годишното момченце, след като Върховният касационен съд  върна делото за ново разглеждане през януари 2014 година. В даден момент от разследването от полицията съобщиха, че Дейвид Брайсън е направил самопризнания.

Дейвид Брайсън заяви пред съда, че не е виновен и че по време на настъпването на смъртта на детето не е бил в Лагошевци.

Родителите на момчето - Христина и Веселин, бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Двамата предявиха граждански искове за приченени неимущестевин вреди в размер на общо 300 000 лева.

Съдът разпита 9 свидетели, като първи бяха изслушани родителите на момчето. Христина и Веселин разказаха, че на 4 януари 2012 година изпратили момчето да занесе храна на възрастен мъж от селото, но то повече не се прибрало. Показания дадоха кметският наместник на Лагошевци, жители на селото, учители на Станислав. След заседанието бащата на момчето Веселин Василев се закани делото да стигне и до Европейския съд по правата на човека.

Делото продължава утре с разпит на още свидетели. Очаква се да бъде разгледано и искането на защитата за промяна мярката за неотклонение на подсъдимия от задържане под стража в по-лека.