Върховният административен съд отмени Наредба от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г., издадена от министъра на земеделието и храните.

Решението на ВАС е на базата на открити съществени нарушения на административно производствените правила. Административното дело е образувано по жалби на Сдружение "Работещи къщи за гости" и няколко еднолични търговци през 2023 г.

Върховните магистрати приемат, че при издаването на наредбата не са спазени изискванията на чл. 26 и чл. 28 от Закона за нормативните актове. Според тези разпоредби изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. За да бъде изпълнено изискването проектът да е обоснован, процесът по изработването му трябва да е открит и окончателния му вариант да е съгласуван с лица и организации, имащи отношение към обществените отношения. Съставителят на проекта е длъжен да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища.

В представената пред ВАС административна преписка липсват доказателства, които да установят от коя до коя дата и на коя интернет страница е бил публикуван проектния текст на наредбата. Не само не става ясно дали са публикувани мотивите/доклада към проекта, но такива въобще не са представени по делото. Следователно нито се установява тяхното наличие, нито е възможно да се провери съдържанието им.

Според ВАС нарушаването на тези разпоредби от ЗНА е достатъчно основание за отмяна на подзаконовия нормативен акт.

Припомняме, че през 2018-19 г. се разразиха скандалите около къщите за гости, като дори заместник-министър бе уволнен, предаден на съд и санкциониран по списъка "Магнитски". Става въпрос за Александър Манолев, който е известен у нас преди всичко със скандала Апартаментгейт, прелял в Къщи за гости.

Манолев подаде оставка като заместник-министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов през април 2019 г., след като Върховна касационна прокуратура стартира проверка срещу него за получаване на кредит чрез представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от еврофондовете, с които е построена къща за гости край Сандански. Въпросната къща се оказа в списъка на ДФЗ с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по ПРСР, а усвоената сума е 391 хил. лева.

През февруари месец 2021 година Върховният административен съд върна за ново разглеждане делото срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за къщата му за гости. Този състав на съда не открил достатъчно доказателства за нарушение.

През август 2021 г. съдът отмени глобата от 10 000 лева за конфликт на интереси на Александър Манолев. Вместо това КПКОНПИ, която е обвинител, е осъдена да плати 6 000 лева на Манолев за разноски по делото.

През май 2023 г. Окръжната прокуратура в Благоевград протестира присъда на съда, с която обвиняемите Александър Манолев и неговата позната Анна Димитрова са признати за невинни.

Последно се очакваше Софийският апелативен съд да се произнесе по внесения от прокуратурата протест срещу оправдателната присъда.

Прокуратурата упорства за присъда за "къщата за тъща" на Александър Манолев

Прокуратурата упорства за присъда за "къщата за тъща" на Александър Манолев

Предстои Софийският апелативен съд да се произнесе