Окръжната прокуратура в Благоевград протестира присъдата на съда от 15 май, с която обвиняемите Александър Манолев и неговата позната Анна Димитрова са признати за невинни по престъпление, свързано с представяне на невярна информация с цел получаване на средства от европейски фондове. Манолев е определен като подбудител и помагач, а Димитрова като извършител.

Прокуратурата подчертава, че обвинителният акт е бил внесен в съда на 07 октомври 2019 г., което е 5 месеца след започване на досъдебното производство по случая. На всичкото отгоре делото е продължило 3 години и половина на първа съдебна инстанция, посочва държавното обвинение.

Предстои Софийският апелативен съд да се произнесе по внесения от прокуратурата протест срещу оправдателната присъда на Окръжния съд в Благоевград.

Припомняме, Александър Манолев е бивш заместник-министър на икономиката, назначен в третото правителство на Бойко Борисов. Той е и един от първите, чието име излезе наяве в скандала "Апартаментгейт".

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, Илко Желязков

През 2019 г. Манолев бе обвинен за получаване на кредит чрез представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от еврофондовете, с които е построена къща за гости край Сандански.

Въпросната къща се оказа в списъка на ДФЗ с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по ПРСР, а усвоената сума е 391 хил. лева.

Манолев подаде оставка през април 2019 г., след като Върховната касационна прокуратура стартира проверка срещу него по повод медийни публикации.

Първоначално Софийският административен съд потвърди решението за конфликт на интереси. ВАС обаче върна делото за ново разглеждане. Този състав на съда не открил достатъчно доказателства за нарушение.

През август 2021 г. съдът отмени глобата от 10 000 лева за конфликт на интереси на Александър Манолев. Вместо това КПКОНПИ, която е обвинител, е осъдена да плати 6 000 лева на Манолев за разноски по делото.

Александър Манолев също така е и единият от петимата българи, санкционирани през 2021 г. по закона "Магнитски".

СГП преценява дали да повдигне обвинение на Александър Манолев от списъка на премиера

СГП преценява дали да повдигне обвинение на Александър Манолев от списъка на премиера

Предмет на разследването са укрити и избегнати данъчни задължения