Почти две години и четири месеца след показния арест на бившия министър на околната среда Нено Димов делото за водната криза в Перник започна по същество в Специализирания наказателен съд, съобщи БГНЕС.

"Разбирам много добре написаното в обвинителния акт, но това не ми помага да разбера същността на обвинението", каза бившият министър Нено Димов в спецсъда.

Заедно с Димов подсъдима е и временно изпълняващата длъжността кмет на Перник по онова време Севделина Ковачева. Двамата са обвинени за умишлена безстопанственост.

В хода на досъдебното производство са разпитани 156 свидетели, изготвена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

Делото срещу Нено Димов за водната криза в Перник започва по същество през май

Делото срещу Нено Димов за водната криза в Перник започва по същество през май

Разпитани са 156 свидетели, изготвена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 стр. доказателства

Припомняме, екоминистърът от квотатата на Обединените патриоти в правителството ГЕРБ - ОП Нено Димов беше арестуван на 9 януари в Министерството, което ръководеше. На следващия ден и от ареста, той подаде своята оставка. След повдигането на обвинения на два пъти от прокуратурата разпространиха и доказателства за вината му. Сред разпитаните бе и Красимир Живков (по-късно също арестуван и обвинен, но по аферата с боклука.

Нено Димов беше в ареста с мярка за неотклонение до април 2020 г., а от тогава е под домашен арест.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември 2019 г., след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември. Кризата с водата продължи шест месеца, до решението за строителство на байпас на ВиК системата на София. Докато се построи обаче язовир "Студена" вече се бе и напълнил от снеготопенето.

Спецпрокуратурата внесе в съда обвинителния акт по делото в края на юли 2021 г.