Специализираната прокуратура внесе обвинението на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов за водната криза в Перник.

Той е обвиняем за умишлена безстопанственост заради това, че не е упражнил правомощията си по стопанисване и опазване на водния ресурс в Перник и по този начин и предизвикал водната криза с тежки последствия - финансови заради загуба на публичен ресурс, а и е засегнала негативно голям брой хора (97 000 жители на община Перник) и то по време на пандемия и влошена здравно-хигиенна обстановка.

Към наказателна отговорност е привлечено и второ лице - изпълняващия длъжността кмет на община Перник Севдалина Ковачева. Обвинението срещу нея е за недобро стопанисване и грижа, а и за това, че не е обявила достатъчно навреме бедствено положение и общината не е преминала навреме на воден режим.

Гешев нареди спецнадзор над разследването на водната криза в Перник

Гешев нареди спецнадзор над разследването на водната криза в Перник

Надзорът ще се извършва лично от прокурор във ВКП

Специализираната прокуратурата повика медиите на брифинг, а ръководителят й Валентина Маджарова подчерта, че това се прави не за да се нарушава презумпцията за невиновност, а в изпълнение на европейски регламент, според който по дела с висок обществен интерес и корупция по високите етажи на властта обществото и медиите трябва да бъдат информирани навременно и периодично.

Ще имате удоволствието да видите и презентация за разследването, обърна се Маджарова към медиите. Самата презентация разгърна говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Той посочи периода на обвинението - 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества "Стомана Индъстри" АД и "Топлофикация Перник" АД. Временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник е обвинена за периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г.

Разпитани са общо 156 свидетели. Обработено е огромно количество документация. Извършена бе деветорна комплексна съдебно-техническа експертиза, направените са огледи на язовир "Студена" и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните съоръжения.

"Стомана индъстри" и Топлофикация - Перник плащали 13 ст. за кубик вода

"Стомана индъстри" и Топлофикация - Перник плащали 13 ст. за кубик вода

За перничани цената била 2 лева, изчезнали записките на експертите в МОСВ

Маджарова поиска да подчертае пред медиите - разследването и съответно обвинението на прокуратурата не е следствие на работата на други контролни органи, а отговор - самосезиране на прокуратурата по сигнал на гражданин. Това е първо дело за подвеждане под отговорност на действащ министър, изрази задоволство Маджарова.

Валентина Маджарова потвърди, че обвинението разполага с доказателства за умишленост на престъплението, но на въпрос какъв е пътят на корупцията не можа да отговори конкретно. Тя посочи че такива престъпления, извършени от публични висши длъжности, влизат в нещо наречено "корупционнен каталог". То е корупционно престъпление по съществото си, макар и да няма стандартния мотив за облагодетелстване даване и взимане на подкуп", обясни Маджарова. Едва на третия въпрос тя посочи, че става въпрос за облагодетелстване на частна фирма - "ползата е към частната компания". Всичко обаче подлежи тепърва на доказване в съдебна зала.

Маджарова похвали работата на прокуратурата и отрече разследването да се е бавило. Разследващите са били забавени от обективни причини - пандемията и от факта, че е трябвало да бъдат осигурени на първо място безопасни условия на труд, включително и на експертите.

След насрочване на разпоредителното заседание наблюдаващият прокурор смята да иска публичен процес в съдебната палата в Перник. За удобство и на свидетелите, а и на обществеността.

На брифинга стана ясно, че обвинението спрямо тогавашния директор на ВиК Перник не е отпаднало, но е отделено от това дело и е изпратено по компетентност в Окръжна прокуратура Перник.

Адвокатът на Нено Димов: Обслужват се интереси – неясно какви

Адвокатът на Нено Димов: Обслужват се интереси – неясно какви

Щом хората страдат – ето ви един министър

Припомняме, екоминистърът от квотатата на Обединените патриоти в правителството ГЕРБ - ОП Нено Димов беше арестуван на 9 януари в Министерството, което ръководеше. На следващия ден и от ареста, той подаде своята оставка. След повдигането на обвинения на два пъти от прокуратурата разпространиха и доказателства за вината му. Сред разпитаните бе и Красимир Живков (по-късно също арестуван и обвинен, но по аферата с боклука.

Нено Димов беше в ареста с мярка за неотклонение до април 2020 г., а от тогава е под домашен арест. Междувременно от прокуратурата оповестиха и че разследват Нено Димов за концесията на Банско. 

Прокуратурата подхваща Нено Димов и за концесията в Банско

Прокуратурата подхваща Нено Димов и за концесията в Банско

Образувано е ново досъдебно производство за концесията на "Юлен"

Прокуратурата обяви, че е приключила разследването преди три месеца.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември 2019 г., след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември. Кризата с водата продължи шест месеца, до решението за строителство на байпас на ВиК системата на София. Докато се построи обаче язовир "Студена" вече се бе и напълнил от снеготопенето.