"Стомана индъстри" и "Топлофикация" - Перник плащали по 13 ст. за кубик вода, а жителите на Перник - 2 лв. Това стана ясно на заседанието на Апелативния специализиран наказателен съд, където се разглежда мярката за неотклонение на бившия екоминистър Нено Димов, пише "24 часа".

"Стомана индъстри" е могла да взима вода и от река Струма, за което е имала разрешение. Бившият екоминистър Нено Димов е обвинен в умишлена безстопанственост, с която е засегнал интереса на над 97 хил. души.

Доверявал съм се на експертите и съм утвърждавал графика, който ми е предоставен от тях, заяви бившият министър на околната среда Нено Димов пред Апелативния спецсъд.

Адвокатът на Димов - Ина Лулчева, обясни в своята пледоария, че министърът не е бил подведен, каквато теза бе изказана от първата инстанция, а експертите са взели своите решения на базата на всичките им предоставени документи.

На днешното заседание прокуратурата представи два нови тома доказателства с разпити на свидетели. Сред тях са и зам.-министърът Красимир Живков, зам.-министърката на околната среда Атанаска Николова, служители в дирекцията за управление на водите, чиито разпити се проведоха от понеделник, 13 януари.

Всички твърдели, че единствено министърът утвърждавал с подписа си месечните и годишните графици за водоползване.

От прокуратурата твърдят, че управлението на водния ресурс е правомощие единствено на министъра на околната среда и водите.

Основните задължения на ВиК-Перник са свързани със съхранението и ремонта на съоръжението на язовир "Студена" и водопреносната мрежа. Същото важи за Министерството на регионалното развитие, но не и към водите.

По думите на адвокат Ина Лулчева бившият вече екоминистър е получавал за утвърждаване графиците, изготвени от експертите. Към тях имало обяснителни записки, но не и други документи. Въпросните записки били изчезнали, обяви в пледоарията си Лулчева.

Тя посочи, че никои свидетел не е казал досега, че министърът не се е съобразил с обяснителните записки. Графикът е изготвян от експерт, съгласуван е с още двама експерти и зам.-министърът, който отговаря за водите, обясни Лулчева.

Министър Нено Димов се е съобразявал с мнението на експертите.

Неговият адвокат цитира и част от показанията на зам.- министър Красимир Живков, че в началото на годината са поискани за ползване 18 млн. куб. м вода от язовир "Студена", като само 1/15 от този обем - малко над 1 млн. куб. м вода е била за Топлофикация "Перник" и "Стомана индъстри". 

Представителите на металургията у нас се обявиха против обвиненията към "Стомана" Перник

Представителите на металургията у нас се обявиха против обвиненията към "Стомана" Перник

Те са категорични, че прдприятието няма отношение към управлението на водните ресурси и язовир "Студена"

Тя попита и как би се реагирало, ако 1500 души останат без работа по едно лично решение на министъра, вероятно имайки предвид ако Димов беше решил да спре водата на двете предприятия.

"Аз ви моля да решите този въпрос, като се абстрахирате от обществения проблем в Перник", призова адвокат Лулчева. 

Припомняме, на 9 януари вечерта министър Нено Димов беше задържан, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов.

На този етап обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по аферата с внос на боклук от Италия. След това бе обявено, че са иззети документи и по концесията в Банско на "Юлен".