Управителният съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия(БАМИ), ръководствата на фирмите-членове и цялата металургична общност се обявиха против обвиненията към "Стомана Индъстри" АД като виновни за настоящата ситуация в Перник. 

Съчувстваме на всички жители от града и региона за тежката ситуация и ежедневните трудности в техния бит. Затова подкрепяме действията на отговорните местни и национални структури за преодоляване на кризата и ускорено решаване на проблемите, пишат още те. 

От "Стомана" Перник искат 10 000 куб. вода за януари

От "Стомана" Перник искат 10 000 куб. вода за януари

Нямало да навредят на потреблението на хората

Въпреки това те изразяват и неодобрението си от публични изяви и отправени обвинения към "Стомана Индъстри" АД като виновни за настоящата ситуация. Те уточняват, че предприятието осигурява хиляди работни места.

От асоциацията са категорични, че в своята дейност и задължения предприятието няма никакво отношение към управлението на водните ресурси и язовир "Студена". 

Те подчертават, че съгласно българското законодателство предприятието има разрешение от къде и колко вода да ползва, а задължение на други държавни институции е да осигури тази вода за нормална производствена дейност.

Ако има нарушения в тази схема и е възникнала критична ситуация, то и мерките за нейното преодоляване са задължение на други органи, категорични са от БАМИ.

Българската асоциация на металургичната индустрия подкрепя действията на държавната и местна власт и на "Стомана Индъстри" АД, като техен партньор за преодоляване на водната криза. Те са убедени, че само с общи усилия може да се постигнат по-бързи резултати.

МВР със спецакция за кражба на вода в "Стомана" Перник
Обновена

МВР със спецакция за кражба на вода в "Стомана" Перник

Маринов ръководи спецоперацията, Караниколов проверява

Припомняме, че бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември 2019 г., след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг - тогава се визираха минстрите на МОСВ и МРРБ.

От "Стомана"-Перник настояват да се изтегли доклад за загубите на вода

От "Стомана"-Перник настояват да се изтегли доклад за загубите на вода

Предприятието не отклонява води от яз. "Студена"

На 9 януари 2020 г. имаше спецакция в сградата на МОСВ. Претърсен е и дома на екоминистър Нено Димов. Нено Димов бе арестуван с мярка за задържане за 24 часа, след проведената вчера операция на службите в Перник и в Министерство на околната среда и водите. От Министерството са били иззети документи.

10 януари 2020 г., министър Димов подаде оставка. Той остава в ареста за сега.

От "Стомана"-Перник съдят "Софийска вода" за неверни твърдения

От "Стомана"-Перник съдят "Софийска вода" за неверни твърдения

Директорът Константин Стаменов заяви, че няма и не е имало нерегламентирано отклоняване на води