Господин Нено Димов не може да бъде осъден за това нещо (обвинието - б.р.) от никой нормален съд. В това е категорична адвокатът на Димов - Ина Лулчева, след като Апелативният спецсъд отново остави бившия екоминистър в ареста.

По думите на Лулчева, задържането в ареста на бившия министър е: "абсолютна репресия в обслужване на обществени интереси - неясно какви". 

Нено Димов пак остава в ареста

Нено Димов пак остава в ареста

Апелативният спецсъд също отказа да измени мярката му за неотклонение

"Създава се впечатление, че не се търси действителната причина за състоянието на водата, а се казва щом хората страдат - ето ви един министър", коментира адвокат Лулчева. Мнението й е, че съдът обслужва поведението на прокуратурата.

Още в съдебна зала адвокатът изтъкна, че по обвинението срещу Нено Димов нищо не е направено в периода от задържането му до днес, като преди да се повдигне обвинение на Нено Димов са събрани над 50 тома доказателства във връзка с ремонта на язовир "Студена". До момента обаче анализ на доказателствата не е направен.

Според адвоката мярката за неотклонение никога не може да бъде санкция, а задържането на бившия екоминистър не е с оглед нуждите на делото. Задържането е, за да се удовлетвори някакъв обществен интерес, да се посочи един виновен и да не се търсят други, посочи защитата.

Адвокат Лулчева смята, че с определението си съдът е показал, че не е безпристрастен и обективен. "Това беше изявление на председателя на състава, който показа, че е един пристрастен съд", каза тя.

Адвокат Лулчева изтъкна, че никой не може да бъде задържан в ареста по обществено мнение. "Когато правосъдието влезе в съдебната зала правото излиза оттам", категорична беше тя.

Като цяло защитата не иска да обсъжда мерки на напълно невинни хора. "Нека да има обосновано предположение, аз твърдя, че няма, защото най-малкото водата не е разпиляна, а е дадена по съответния предвиден законен ред. Тоест - харесвали ни или не ни харесва - това изключва безстопанственост", акцентира адвокат Лулчева. 

Прокуратурата с нова серия доказателства срещу Нено Димов

Прокуратурата с нова серия доказателства срещу Нено Димов

От материалите по делото е видно, че Нено Димов е бил редовно информиран за състоянието на язовира

От прокуратурата отказаха коментар.

По време на определението си получи лек разнобой между съдебния състав, защото един от магистратите заяви, че няма опасност от извършване на престъпление, ако обвиняемият бъде освободен от ареста. Въпреки това съдът остави Нено Димов в ареста. 

Прокуратурата подхваща Нено Димов и за концесията в Банско

Прокуратурата подхваща Нено Димов и за концесията в Банско

Образувано е ново досъдебно производство за концесията на "Юлен"

Припомняме, на 10 януари 2020 г. Нено Димов бе арестуван с мярка за задържане за 24 часа, след проведената операция на службите в Перник и в Министерство на околната среда и водите, откъдето бяха иззети документи.

На следващия ден - 10 януари 2020 г., министър Димов подаде оставка. Стана ясно обаче, че сегашният регионален министър Петя Аврамова не е разпитвана за водната криза в Перник.

По отделени материали от делото за водната криза в гр. Перник прокуратурата образува ново досъдебно производство срещу Нено Димов - за концесията на ски зона "Банско", чийто концесионер е търговското дружество "Юлен" АД.