Ново досъдебно производство е образувала прокуратурата срещу Нено Димов по отделени материали от делото за водната криза в гр. Перник.

Предметът на разследване по новообразуваното досъдебно производство са извършени действия по служба от бившия министър на околната среда и водите, свързани с концесията на ски зона "Банско", чийто концесионер е търговското дружество "Юлен" АД.

Разследването е възложено на следователи от Следствения отдел при Специализирана прокуратура и по него се извършват активни действия по разследването.

„Юлен“: Ако прокуратурата затвори Банско, сигурно ще има протести

„Юлен“: Ако прокуратурата затвори Банско, сигурно ще има протести

Все още не са ясни цените на лифт картите...

Припомняме, за кризата в Перник Нено Димов е обвиняем за умишлена безстопанственост и в момента се намира в ареста с постоянна мярка за задържане. Той засега е единственият в ареста, след като вчера спецсъда освободи бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и бившият и.д. кмет Севделина Ковачева с аргумент, че на този етап доказателствата за тяхната вина са минимални.

Припомняме, в края на 2018 година, по-точно на 17 декември, изненадващо от Министерство на околната среда и водите съобщиха, че петкратният носител на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели се е включил в обсъждането на концесионния договор за ски зона Банско. Тогава той е представил оригинални документи, за 100%-това собственост на "Такс сървисиз лимитед" - компанията мажоритарен собственик на "Юлен" АД.

Срещата тогава бе част от усилените действия от страна на МОСВ да урегулира концесията, след като преди това, на 5 декември правителството възложи на министъра да проведе преговори с "Юлен" АД за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк "Пирин", община Банско, област Благоевград, за изграждане и експлоатация на "Ски зона с център град Банско" при спазване на действащото законодателство.

От тогава няма особено движение по случая с концесията на ски зона "Банско".

Прокуратурата проверява концесията на "Юлен" в Пирин

Прокуратурата проверява концесията на "Юлен" в Пирин

По сигнал на "Зелените"

Сформирането на такава работна група дойде след като главният прокурор Сотир Цацаров заяви в "Шоуто на Слави", че ако не се предприемат действия в срок за урегулиране на концесионния договор на "Юлен" ще има обвинени лица и от Министерски съвет. Това беше подсещане от страна на главния прокурор за изпратеното месеци преди това писмо с препоръки за промяна на концесионния договор.

И самият Нено Димов обясни, че концесионният договор е сгрешен и това е станало още през 2001 година.

Борисов за Пирин - нито тухла, нито керемида, нито колиба

Борисов за Пирин - нито тухла, нито керемида, нито колиба

Премиерът убеден, че решението не би могло да бъде уязвимо