Катастрофата е станала на входните стрелки на гара Калояновец и най-вероятно е предизвикана от несъобразена скорост, съобщи за Дарик транспортният министър Данаил Папазов.

Припомняме, в събота край гара Калояновец дерайлира влакът София-Варна с около 160 пътници. На място загина машинистът на влака, двама от 14-те ранени са в тежко състояние. Сред пострадалите е и вторият машинист. Той е в болница със счупени ребра и съмения за спукан далак.

Човешка грешка е най-вероятната причина за тежкия инцидент на гара Калояновец, при който локомотивът и 4 вагона дерайлираха. Това коментира специално за "Стандарт" генералният директор на НК "Железопътан инфраструктура" (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев, който вече е на мястото на трагедията.

Влакът се е движел със 100 км в час при ограничение 40, съобщи още Ламбрев. Информацията бе потвърдена и от зам.-министъра на транспорта Антон Гинев.

 

От областната дирекция на МВР Стара Загора информират, че багажът на пътувалите в дерайлиралия влак София-Варна е поет за съхранение и се пази в сградата на Районно управление "Транспортна полиция" /РУТП/ - Стара Загора, на адрес: улица "Герасим Папазчев" №24 /в близост до ж.п. гара Стара Загора/. Пътниците могат да получат повече информация за своя багаж и на телефон: 042 622 322, както и на мобилен телефон: 0884 316 057.

Разследването на влаковата катастрофа се води от следователи от Национална следствена служба по разпореждане на главния прокурор, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Загиналият при влаковата катастрофа машинист е 38-годишният Венко Тодоров, от Локомотивното депо в Пловдив. Това съобщи за Радио "Фокус" Пловдив Димитър Гергов, председател на синдикалната организация на депото в Пловдив. По думите му, той е бил добър професионалист, в системата е от 1998 година.

Експертизите ще доказват каква е причината за катастрофата, но машинистите от Пловдив изключват вероятност на Венко да му е станало лошо. Това е нeвъзможно, тъй като в такива случаи той трябва да е бъде сменен от колегата му, вторият машинист, който също е бил в локомотива. Вторият машинист също е пострадал и в момента е в болница със счупени ребра, каза Гергов.

Очаква се по-ктсно днес да бъде възстановено движението по линията.