Да се оттеглят имената на номинираните за конституционни съдии от квотата на Народното събрание и да се открие нова процедура, открита и прозрачна, и по установените в Конституцията правила.

Това искат в своя позиция от инициативата "Правосъдие за всеки", в която изразяват изненада и разочарование от процедурата до този момент. Припомняме, че три са имената за конституционни съдии, а изслушването на номинираните е насрочено за четвъртък, 18 януари. Това са бившият върховен съдия Борислав Белазелков, председателят на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова и депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова.

Според "Правосъдие за всеки" предложението на "откровено партийната и непрофесионална кандидатура на народния представител Десислава Атанасова от ПП ГЕРБ" е унижение на институцията Конституционен съд, която е най-важният орган в държавата, призван да пази самата държава и всички нейни граждани.

Съдиите в КС избрани след предвидения в закона срок, няма да имат пълен мандат

Съдиите в КС избрани след предвидения в закона срок, няма да имат пълен мандат

Съдията упражнява правомощията си за оставащия срок от мандата

"Конституционните съдии следва да са хора с възможно най-високите професионална компетентност, интегритет и безупречен авторитет, за да имат увереността и независимостта да отменят закони и да дават точни и неразширителни тълкувания на Конституцията, както и да имат доверието на хората, когато постановяват своите актове. Тук компромис с професионализма и морала са недопустими и не подлежи на политически сделки и договорки техният избор!"

От "Правосъдие за всеки" припомнят и че самите депутатите преди дни са приели новия текст чл. 91а в Конституцията, който изисква да се спазват принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост" на избора, с цел да бъде гарантирана независимостта на лицата/или на органите.

А същите тези депутати сами нарушават собственото си конституционно творение, правейки политическа сделка по партийни квоти, без никакъв обществен и експертен дебат и зад гърба на обществото.

"Лидерите на конституционното мнозинство се подписаха под озадачаващи и фактически неиздържани мотиви за кандидат, който е на Ти с политиката, но на Вие с Правото, на Ти със схемите и сделките, но на Вие с ценностите; човек на онова статукво, което отдавна се гаври с Правото и подписал срамната "Борисовска конституция" през протестно лято на 2020 г."

Според "Правосъдие за всеки" най-полезното нещо, което вносителите на предложението могат да направят, е да оттеглят предложените кандидатури, да отменят процедурата и да я започнат отначало, този път при спазване на принципите на процедурата. Също така е недопустимо да се говори за "политическа сензитивност" и за вземане на "стратегически политически решения" в КС, а положението на съдия в КС е несъвместимо дори с членство в политическа партия.

Има и друга възможност - по време на изслушването на кандидатите да им бъдат зададени остри въпроси, а на самото изслушване да се чут и обосновките на номиниралите ги.

Татяна Дончева: Десислава Атанасова ще е като функционално неграмотен ученик в КС

Татяна Дончева: Десислава Атанасова ще е като функционално неграмотен ученик в КС

Номинацията ѝ била абсолютно неподходяща

Самото това изслушване ще е сериозно изпитание и за самите народни представители, направили тези номинации. Те дължат отговор на цялото общество и на професионалната общност защо подкрепят кандидат, който по думите на министъра на правосъдието "отговаря на минималните стандарти" и как тези минимални стандарти се съотнасят към изискуемите по Конституция от тази длъжност високи нравствени и професионални качество.

На лидерите, на чиито решения очевидно безропотно се подчинява вътрешното убеждение на народните представители, пък ще бъде задължението да обяснят колко ниско вече минава долната граница на "минималните стандарти" в името на "висшите политически цели"!

"Ако допуснем това безобразие, то съдебната реформа се обезсмисля и всичко ще си остане същото, заявяват от "Правосъдие за всеки" и предвиждат и следващи такива - магистрала за предстоящия избор не само на всички членове на регулаторните органи, но и на новата Антикорупционна комисия и ключовите за съдебната власт органи - Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет и Инспектората към ВСС.

Затова и се обръщат директно към колегите от гражданските организации за сформиране на Граждански борд за мониторинг при избора на членове от Народното събрание, за да покажат нагледно и силно мотивирано, че когато на дневен ред са смените в КС, съдебната власт и най-съществените за правото и държавността регулатори, наложеният тихомълком принцип "политиката е изкуство на възможното" има своите граници и непристъпни червени линии!

Изслушват и тримата кандидати за КС на 18 януари

Изслушват и тримата кандидати за КС на 18 януари

Решението беше взето на извънредно заседание на конституционната парламентарна комисия