Новите правила за регистриране на моторните превозни средства влизат в сила от днес. Хората, които продават автомобилите си, вече няма да бъдат задължени да представят пред "Пътна полиция" договор за покупко-продажба.

КАТ облекчава процедурата за регистрация на автомобил

КАТ облекчава процедурата за регистрация на автомобил

Гражданите няма да са задължени да носят договор за покупко-продажба в КАТ

Предвидено е да заработи и електронната система за връзка между полицията и нотариусите, а регистрацията ще прави купувачът.

Регистрацията след закупуване на кола трябва да се направи в срок от един месец, като до момента няма срок превозното средство да бъде регистрирано.

Правилата важат за регистрирани у нас автомобили и за закупени от чужбина. 

Годишните винетки вече важат от датата на закупуване на стикер
Обновена

Годишните винетки вече важат от датата на закупуване на стикер

Издадените през 2017 г. годишни винетки ще важат до 31 януари 2018 г.

Новите правила при регистриране на пътни превозни средства, заложени в приетия и обнародван в ДВ бр. 77/26.09.17г. промени в ЗДВП са три основни, обясниха от МВР.

Първият касае продавачите на ППС. Те вече няма да бъдат длъжни да представят пред "Пътната полиция" договора за покупко-продажба. Казано на популярен език - "отписването" на колите им ще е задължение на нотариусите, пред които се изповядва сделката.

Вторият важен момент е за купувачите. Тяхно задължение е регистрацията на закупено ППС да се извърши в срок от един месец. Новите правила важат както за регистрирани у нас ППС, така и за закупени от чужбина. Важно за купувача е да знае, че ако не изпълни задължението си по регистрация на закупеното от него пътно превозно средство до два месеца, тогава регистрацията ще бъде прекратена автоматично!

Третата промяна касае изграждането на връзка между нотариусите, които изповядват сделки за покупко-продажба, и системата на "Пътна полиция". От отдел "Пътна полиция" при Главната дирекция "Национална полиция" уточняват, че към момента МВР и Нотариалната камара работят по техническата свързаност на системите. Извършването на тестовете и настройки на системите изисква технологично време.

Това в никакъв случай не е основание за неизпълнението на разпоредбите на закона от приобретателите на превозни средства.

Според закона
От 28. 12. 2017 г. в Закона за движението по пътищата са в сила следните изменения и допълнения (ДВ. бр.77 от 26 Септември 2017г.):

В чл. 143. е създадена нова ал. 15, с която се дава възможност служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система, да се прекратява регистрацията на регистрирано пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да регистрира превозното средство.

В чл. 144 е създадена нова ал. 3, която създава задължение при прехвърляне собствеността на регистрирано превозно средство на лице без постоянен адрес или адресна регистрация в Република България да се извършва след прекратяване регистрацията на превозното средство и връщане на табелите с регистрационен номер в съответната служба за регистрация на пътното превозно средство.

Съгласно чл. 144, ал.4, Министерството на вътрешните работи и Нотариалната камара обменят по електронен път информация за регистрираните в страната превозни средства и сключените договори.

Новата разпоредба на чл. 144, ал. 5 дава възможност при сделка с пътно превозно средство приобретателят да заяви предварително изготвяне на свидетелството за регистрация, в случай че не се извършва подмяна на регистрационни табели, като информацията се подава към Министерството на вътрешните работи заедно с информацията за сключения договор.

С изменената разпоредба на чл. 145, ал. 2 приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в срок до един месец да регистрира придобитото превозно средство в службата за регистрация на пътни превозни средства по постоянния адрес или адрес на регистрация на собственика, освен когато пътното превозно средство е придобито от търговец с цел продажба.

В новата ал. 4 на чл. 145 е указано, че разпоредбата на ал. 2 се прилага и при придобиване на собствеността на пътно превозно средство извън Република България или при придобиване на собствеността чрез публична продажба.

Съгласно чл. 177, ал. 5 е предвидена санкция в размер на 200 лв. за лице, което не изпълни задължение по чл. 144, ал. 3 или по чл. 145, ал. 2 (купувач, който в едномесечен срок не регистрира придобитото ППТ, и собственик, който не прекрати регистрацията на ППС преди продажбата на лице без постоянен адрес в Р България).

С влезлите в сила промени в ЗДвП отпада задължението за праводателя (продавача) на регистрирано в страната ППС да представя в службата по регистрация копие от договора за покупко-продажба на ППС.