"Битката за 15-те имота на НСА беше много сериозна." Това заяви на пресконференция ректорът на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев във връзка със запазването на 15 имота част от територията на Водната учебна спортна база (ВУСБ) на НСА в Несебър.

Хронологично ректорът припомни някои от най-важните факти в развитието на казуса.

През 2004 г. са заведени първите дела за собственост срещу община Несебър и лица, на които са реституирани имоти на територията на ВУСБ.

По думите му вероятно под натиск през 2010 г. общината актува алеите от базата като общински улици и предприема премахване на бариерата и входния портал на учебния комплекс.

ВКС защити собствеността на учебната база на НСА в Несебър

ВКС защити собствеността на учебната база на НСА в Несебър

Върху имота е построена сграда с апартаменти

Тогава е и първият физически сблъсък между студенти и преподаватели с местната власт.

Последвало протестно шествие от студентите на НСА, в резултат на което правителството обявява базата за обект с национално значение.

През 2011 г. НСА инициира национална подписка и внася повече от 26 хиляди подписа в парламента с искане за законово решаване на проблема с целостта на базата.

През 2012 г. строителна фирма навлиза в имота на спортната база, като разрушава важна за функционирането й инфраструктура.

Проф. Гешев обяснява, че напрежението ескалирало и прераснало в студентски протести, подкрепени от Националното представителство на студентските съвети.

По думите му тогава последвало ново решение на Министерски съвет, но и то било отменено от ВАС.

"Решаващо за опазването на базата се оказа решение на Народното събрание за налагане на мораториум, с който се забранява строителство и сделки с имоти на територията на базата", подчертава ректорът.

Така с правителственото решение въпросните имоти, с обща площ около 42 декара, са предоставени за безвъзмездно управление на НСА.

Всички дела са спечелени, останали са още три имота, за които предстои да бъде издаден същия акт.

Някой може да посегне на магистрала като с базата на НСА, притеснен Борисов

Някой може да посегне на магистрала като с базата на НСА, притеснен Борисов

Премиерът Бойко Борисов каза пред министрите на правителственото заседание, че случая с базата на НСА е опасен прецедент. По думите му може да се окаже, че с едно съдебно решение на един декар от магистрала, пречиствателна станция или проект като „Южен поток"