Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) решиха, че собствеността върху имота на учебната база по водни спортове на Национална спортна академия "Васил Левски" в Несебър е защитена, съобщиха от ВКС. 

С Определение № 31/16.01.2018 г. ВКС потвърди решенията на Несебърски районен съд и на Бургаския окръжен съд. Според документите ответниците по делото за реституирания имот не са собственици.

Въпросният парцел се намира на самия плаж на базата и е с площ от 2 667 кв. м.

Масов бой с цигани в несебърската база на НСА

Масов бой с цигани в несебърската база на НСА

Двама студенти са с повърхностни наранявания

Съдебният спор започна през 2012 година. Тогава незаконно в учебния комплекс нахлуха тежки изкопни машини. При нахлуването беше разрушена важна за функционирането на спортната база инфраструктура.

Някой може да посегне на магистрала като с базата на НСА, притеснен Борисов

Някой може да посегне на магистрала като с базата на НСА, притеснен Борисов

Премиерът Бойко Борисов каза пред министрите на правителственото заседание, че случая с базата на НСА е опасен прецедент. По думите му може да се окаже, че с едно съдебно решение на един декар от магистрала, пречиствателна станция или проект като „Южен поток"

В отговор на погазването на публичната държавна собственост студенти и преподаватели от Академията дежуряха денонощно, охранявайки територията от нови посегателства. Ескалиралото напрежение доведе до сблъсъци. Студенти бяха бити с метални пръти, а баталните сцени предизвикаха силен обществен отзвук на възмущение и порицание.

Сега върху този имот е построена сграда с апартаменти, разпродадени на български и чуждестранни граждани. Те не подозират за извършените беззакония от страна на поземлена комисия, община, и др. институции.

МС даде на Спортната академия имот в Несебър

МС даде на Спортната академия имот в Несебър

От 2010 спортния комплекс е с национално значение

Припомняме, на 19 октомври правителството даде безвъзмездно на Националната спортна академия (НСА) "Васил Левски" имот в Несебър, върху който е изградена водната учебна спортна база, използвана от академията. Това стана с решение на Министерския съвет, съобщиха от правителствения пресцентър.

Парцелът има особено значение за дейността на базата. Той е в центъра на комплекса и граничи с плажа, където се провеждат учебните занимания по водни спортове.