Правителството предостави безвъзмездно на Националната спортна академия (НСА) "Васил Левски" имот в Несебър, върху който е изградена водната учебна спортна база, използвана от академията. Това стана с решение на Министерския съвет, съобщиха от правителствения пресцентър.

Парцелът има особено значение за дейността на базата. Той е в центъра на комплекса и граничи с плажа, където се провеждат учебните занимания по водни спортове.

За въпросния парцел НСА заведе гражданско дело. С неговото решение се установи, че имотът е възстановен незаконосъобразно по земеделската реституция.

Някой може да посегне на магистрала като с базата на НСА, притеснен Борисов

Някой може да посегне на магистрала като с базата на НСА, притеснен Борисов

Премиерът Бойко Борисов каза пред министрите на правителственото заседание, че случая с базата на НСА е опасен прецедент. По думите му може да се окаже, че с едно съдебно решение на един декар от магистрала, пречиствателна станция или проект като „Южен поток"

Това е първият от общо около 20 имота, за които предстои процедура за предоставянето им за управление на НСА като имоти публична държавна собственост.

Властта "зарадва" студентите: В „Параграф 22” сте за базата на НСА

Властта "зарадва" студентите: В „Параграф 22” сте за базата на НСА

Националната спортна академия (НСА) е в „Параграф 22

Реституционните претенции към водната учебна спортна база започнаха от началото на 90-те години на ХХ век.
В началото на 2013 г. по време на първия кабинет "Борисов" парламентът прие мораториум върху всички сделки с разпореждане и строителни дейности на нейна територия. По този начин на Академията бе предоставено време за завеждане и приключване на множеството дела за собственост.

Припомняме, през 2010 година правителството обяви базата на НСА в Несебър за обект с национално значение. Тя е разположена на площ от 135 декара. В комплекса има 14 спортни площадки, самостоятелен плаж и повече от 80 морски съда от всички видове и класове - ветроходи, моторници и гребни лодки.

При многократните протести на студенти и преподаватели от Национална спортна академия на няколко пъти се стигна до сблъсъци с предявяващите реституционни претенции.

Базата на НСА в Несебър-обект с национално значение

Базата на НСА в Несебър-обект с национално значение

Ректорът на НСА Лъчезар Димитров заяви, че от десет години очаква

От ръководство и Академичната общност на НСА благодариха на премиера Бойко Борисов, на регионалния министър Николай Нанков, на спортния министър Красен Кралев, на образователния министър Красимир Вълчев, на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.