константиновНовият здравен министър д-р Стефан Константинов поиска водещите от „Нова Телевизия" да му пожелаят „Кураж" в решаването на сериозните проблеми на здравеопазването.

Константинов каза, че първият му разговор с премиера Бойко Борисов се е състоял на 7 април в Кюстендил. Тогава му било предложено да влезе в екипа на Министерството на здравеопазването. Константинов преценил, че няма да има нужната подкрепа, за да осъществи идеите си.

При втората среща с министър-председателя бъдещият министър решил, че „трябва да се действа" и трябва да защити своите предложения за реформи в здравния сектор. Д-р Константинов заяви, че иска да помогне на държавата, колкото и, по думите му, клиширано да звучи това. „Някой трябва да я свърши тая работа", заяви той.

Запитан за сходствата в неговите идеи и тези на проф. Анна-Мария Борисова, Контантинов заяви, че в здравната сфера не може да се извършват прекалено резки промени. По думите му, тя и в момента функционира, но се нуждае от сериозни реформи.

Д-р Стефан Константинов заяви, че за разлика от предшественичката си, той ще прави реформа не на база легла, а на база брой на болничните заведения. По думите му, у нас има прекалено много болници, които се опитват да достигнат твърде високи технически изисквания. В резултат на това дълговете им се трупат, обясни Константинов.

Той заяви, че не може да се очаква здравеопазването в България да се оправи за една година. Като пример министърът даде Холандия, която е започнала да планира здравната си реформа от 1989г, за да я приложи през 2006г.

По отношение на преведените 65 млн. лева за здраве веднага след назначаването му, Стефан Константинов заяви, че простото наливане на пари може да доведе до социален мир, но след година проблемите ще се завърнат със същата сила.

Константинов заяви, че ще се счита за подкрепен от управляващите до момента, в който не започнат да се пренебрегват важни за реформата действия за сметка на популизма.

Новият министър заяви, че ще търси приемственост с екипа на проф. Анна-Мария Борисова, като е възможно част от заместниците й да запазят постовете си. Запитан какво ще се случи, ако бъде сменен след 5 месеца, д-р Стефан Константинов отговори, че не чувства себе си като „голям фактор за държавата" и ще се завърне при пациентите си.