Няма да има наказани митничари или гранични полицаи на ГКПП "Гюешево" заради преминалия без разрешително за международен превоз македонски автобус, който изгоря на АМ "Струма", съобшава БНР.

Експерти по граничен контрол обясниха, че причината е, че автобусът не е изпълнявал редовна трансгранична линия, а е преминавал транзитно през страната ни.

Припомняме, на македонския ГКПП "Деве баир" вече са наказани трима митничари - двама са отстранени от работа, докато тече предварителното разследване на катастрофата, а началник смяната е наказан дисциплинарно, но все още е на работа.

Уволниха двама митничари от РСМ, пуснали у нас автобуса на "Беса Транс"

Уволниха двама митничари от РСМ, пуснали у нас автобуса на "Беса Транс"

Излизането на автобуса от РСМ не било отразено в митническата система

Причината е, че на 18 ноември те са пропуснали автобуса на фирмата "Беса транс" от Скопие, без да е имал издадено разрешително.

При влизане в България обаче такъв документ не се изисква, след като автобусът минава транзитно, с цел екскурзия до Истанбул и обратно.

Митничари на ГКПП "Гюешево" обясниха, че фирмата "Беса транс" редовно организирала неколкодневни екскурзии от Скопие до Истанбул, като пътуването ставало предимно нощем.

Ден след инцидента стана ясно, че Министерството на транспорта на Република Северна Македония е отнело лиценза на фирмата превозвач "Беса Транс".

Отнеха лиценза на фирмата "Беса Транс", чийто автобус изгоря на АМ "Струма"

Отнеха лиценза на фирмата "Беса Транс", чийто автобус изгоря на АМ "Струма"

Нямал лиценз за международен превоз