Срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев има само обосновано предположение за завършване на престъпление. Няма никакви доказателства. Това заяви пред bTV адвокатът на Харалампиев Николай Кокинов, който е и бивш градски прокурор.

Свидетелите по делото за ДАБЧ са получавали суми и документи, твърди адвокат

Свидетелите по делото за ДАБЧ са получавали суми и документи, твърди адвокат

До осъдителна присъда за мен не може да се стигне, смята Кокинов

Припомняме, че Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство.
Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

Харалампиев е заподозрян като лидер на престъпна група, търгувала документи за българско гражданство.
Заедно с него са задържани и главният секретар на агенцията Красимир Томов и един от посредниците - сърбинът Марко Стойов. От държавното обвинение твърдят, че парите от подкупи за българско гражданство били обръщани във виртуална валута.

Два пъти прокуратурата откривала нарушения в ДАБЧ - 2014 и 2016 г.

Два пъти прокуратурата откривала нарушения в ДАБЧ - 2014 и 2016 г.

ВАП се самосезирали за 114 души, издирвани от Интерпол, получили наше гражданство

"Не става ясно как, къде, кога са предоставени пари. Има приказки на едни зам.-председател (бел. ред. - Димитър Владимиров), нали знаете, че мечата на всеки заместник е да седне на стола на председателя, и на едно лице - Стойчев, съпруг на чужда естрадна певица от Украйна", каза Кокинов.

Адвокатът изрази и други съмнения спрямо зам.-председателя Владимиров. По думите му той в момента изпълнява длъжността директор, но година и половина преди това е подписвал "в несвяст" документи, но никога не се е усъмнявал и не е подавал сигнали за нередности.

"Защо е чакал да бъде арестуван Харалампиев, за да говори", пита защитникът на бившия шеф на ДАБЧ.

В заключение адвокатът припомни показната акция "Октопод", по която 8 години по-късно има оправдателна присъда.

Пламен Георгиев горд с операцията в ДАБЧ

Пламен Георгиев горд с операцията в ДАБЧ

Работили три месеца по случая