Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, се похвали с работата на комисията по операцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) пред БНР.

"Реално цялата работа по разкриване на това престъпление по високите етажи на властта беше свършена от нашата комисия", заяви Георгиев. Сигналът е дошъл от Областната дирекция на МВР Кюстендил за манипулиране на документи, свързани с българско гражданство. След като са установили, че има данни за връзки с ръководството на ДАБЧ, моментално всички материали са били преместени в КОНПИ.

Припомняме, че Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен

Пламен Георгиев посочи, че са работили над три месеца по случая, за да могат да достигнат от най-ниските до най-високите нива и да срещнат разбиране в прокуратурата.

Той обясни и че "това е начинът на действие на всяко едно разследване" - "органите, които имат полицейски функции, разкриват престъпната схема, след което докладват в прокуратурата, откъдето се преценява дали има достатъчно доказателства".

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Обвинен е като ръководител на организирана престъпна група

На въпрос защо чак сега става възможно разкриването на схемата, след като сигнали има от 2014 година, Георгиев отговори, че комисията с попълнен състав работи едва от април месец тази година и "няма как да установим нещо, което се е случило преди една, две, три или пет години".

На въпрос дали комисията разполага с данни за закупено българско гражданство на лица, издирвани от Интерпол, Пламен Георгиев заяви, че има случаи на даване на 25-30 хиляди евро, но не е установена конкретика.

"Такива хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина и това е лицето на България", коментира още той.

Уволниха Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ

Уволниха Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ

По предложение на премиера Борисов

Пламен Георгиев увери, че за тези 7-8 месеца работа никой не се обаждал с желание да даде "насоки" за работата на комисията, "никой не се е изкушил и никога не го е правил".

"Може би, защото през тези години, още и като председател на предходната комисия, аз показах, че съм абсолютно, как да кажа, неконтролируем. Това, което трябва да се свърши, ще бъде свършено и понеже ни обвиняват, едва ли не при моя избор, имаше, че сме с подкрепа на властта, вие виждате, че в голяма част от случаите, тези, които са пострадали от нашите акции, са представители или близки до управлението в държавата", обясни Пламен Георгиев.

Свидетелите по делото за ДАБЧ са получавали суми и документи, твърди адвокат

Свидетелите по делото за ДАБЧ са получавали суми и документи, твърди адвокат

До осъдителна присъда за мен не може да се стигне, смята Кокинов

На въпрос как коментира мнението на българите за увеличение на корупцията в последно време (по данни на АФИС), Георгиев посочи като причина "вечния песимизъм на българина". По думите му резултатите на комисията за последните няколко месеца са безупречни и показателни за една много сериозна работа срещу корупцията.

ВМРО се разграничи от шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

ВМРО се разграничи от шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Настояват всички виновни да получат най-тежките наказания

Припомняме, че по-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

Президентът Румен Радев обяви, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отказа да коментира какви са били те с аргумент, че тече следствие.

Прокуратурата иска постоянен арест за председателя и главния секретар на ДАБЧ
Обновена

Прокуратурата иска постоянен арест за председателя и главния секретар на ДАБЧ

Престъпната схема е започнала от юли миналата година

След това по предложение на премиера Петър Харалампиев беше освободен от поста председател на ДАБЧ.