Няма нарушения на процедурата при предаването на децата Николета и Павел от Асеновград на майка им - Барбара. Това е категоричното становище на председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

След среща с правосъдния министър Меглена Тачева той заяви, че колегата му, който съдействал двете деца да бъдат предадени на тяхната майка, не е допуснал никакви грешки.

Специализация на частните съдебни изпълнители, които работят по предаването на деца, е една от възможните мерки, за да не се стига до случаи като този с Николета и Павел.

Друга възможна реакция, за да се предотвратят подобни случаи, е съдебната охрана, а не МВР да поемат охраната на тази процедура. Като цяло ще се правят още усилия за подобряване комуникацията между органите, които имат отношение към нея, увери Дичев. Той отчете, че 100 случаи годишно подобно на асеновградския имат съдебните изпълнители.

Призивът му днес беше основно към родителите да не поставят децата си в ситуацията на Николета и Павел - да избират между двамата родители и да се налагат такива силови мерки. Дичев нарече несправедливи и недопустими атаките към частните съдебни изпълнители, които са длъжни да изпълняват съдебните решения, при това безплатно.