Към днешна дата НЗОК има 1877 сключени договора с аптеки. От тях 1472 ще работят по протоколи за скъпи лекарства, в това число ще отпускат и инсулини, съобщават от пресцентъра на НЗОК.

От здравната каса отчитат, че в системата към днешна дата няма проблем както с договарянето с аптеки, така и с отпускането на лекарства за домашно лечение от тях.

Проверка на Касата установила, че единствено на територията на Плевен, Монтана и Враца, в определени аптеки все още има проблем с доставката на някои инсулини, поради неуточнени търговски отношения между дистрибутори и аптеки. Очакванията са до края на деня и в тези региони да има необходимите инсулини, заявяват от касата.

За улеснение на пациентите Районните здравноосигурителни каси в цялата страна на своите електронни сайтове ще обявят адресите на аптеките, в които пациентите могат да получават инсулини.

От касата отново напомнят, че експертите на НЗОК всеки ден оказват пълно съдействие на пациенти, лекари и аптеки във връзка с прилагането на Позитивния лекарствен списък. Повече информация всички те могат да получат на зеления телефон на касата 080014800.