Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу бившия депутат Живко Мартинов по случая "Суджукгейт".

Мартинов е обвинен в изнудване с цел материална облага - от януари 2012 до януари 2013 година е принудил чрез заплахи търговеца Антон Проданов да му предостави общо 4 тона суджук, 30 килограма филе "Елена" и 30 килограма телешка пастърма.

Живко Мартинов продължава да е член на ГЕРБ

Живко Мартинов продължава да е член на ГЕРБ

Суджуците си ги правя сам, уверява той

Заключението на назначената оценителна експертиза на извършеното от Мартинов деяние гласи, че на Проданов са нанесени значителни имуществени вреди на обща стойност 36 168 лева.

Ако бъде признат за виновен, Мартинов може да получи наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода, както и глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация до една втора от имуществото.

Към момента Мартинов е пуснат под парична гаранция в размер на 20 000 лева.
Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Повдигнаха обвинение на Живко Мартинов по "Суджукгейт"

Повдигнаха обвинение на Живко Мартинов по "Суджукгейт"

Спецпрокуратурата приключи разследването срещу бившия депутат

Припомняме, срещу Мартинов бяха повдигнати 6 обвинения - за принуди, заплахи, закана за убийство, както и за опит за осуетяване на наказателното преследване.

В настоящето обвинение прокуратурата се позовава на данни, според които Мартинов отправил към Проданов заплахи.

Към потърпевшия били отправени следните закани:

"Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста."

"Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджукът да е пак хубав като предишния суджук. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба."

Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник." "Нали си знаеш урока.Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил."

Свидетели по аферата със суджука са подложени на натиск

Свидетели по аферата със суджука са подложени на натиск

Разпитват ги при засилени мерки за сигурност, а прокуратурата обещава, че ще ги защити