Софийският градски съд остави зад решетките украинеца Роман Логвиненко, обвинен за организатор на атентата с гранатомети срещу Алексей Петров.

Година и четири месеца Логвиненко е в следствения арест. За пореден път той поиска да бъде пуснат с по-лека мярка.

Трети обвинителен акт да приготви прокуратурата за Роман Логвиненко

Трети обвинителен акт да приготви прокуратурата за Роман Логвиненко

Обвиненият за покушението над Алексей Петров бил готов да признае всичко

Според съда може да се направи обосновано предположение за участието на Логвиненко в престъплението. Това сочат показанията на свидетели, протоколи за разпознаване.

Съдът отчете изключително високата степен на обществена опасност, както и фактическата и правна сложност на случая. Касаело се не за битов инцидент, а продължителна подготовка на деянието, която била съпътствана от действия на конспиративност, обявиха в съдебната зала.

Адвокатът на обвиняемия изтъкна, че няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Защитата посочи, че Логвиненко е трудово ангажиран, има семейство и три деца. Не в възпрепятствал нормалното провеждане на разследването и не се е укривал.

Покушението срещу Алексей Петров перфектно подготвено
Обновена

Покушението срещу Алексей Петров перфектно подготвено

Зам.-главният прокурор Сарафов не е срещал по-добра подготовка на престъпление

"Бих искал да помоля за по-лека мярка", каза самият Логвиненко. По думите му, защитените свидетели били криминално проявени.

От прокуратурата определиха искането за по-лека мярка като неоснователно.

На Логвиненко е предявено обвинение за тежко престъпление - опит за убийство на две лица. Към момента разследването се провеждало в разумни срокове.

Двукратно делото е внасяно в съда и е прекратявано. Констатациите не касаят извършени до момента процесуално-следствени действия, а единствено обвинителния акт, изтъкна представителят на държавното обвинение.
Според прокуратурата има опасност украинецът да се укрие или да извърши друго престъпление.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд на 25 май.

Съдът не пусна от ареста „мозъка” на покушението срещу Алексей Петров

Съдът не пусна от ареста „мозъка” на покушението срещу Алексей Петров

Магистратите не взеха под внимание чистото му минало

Припомняме, атентатът срещу Петров беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. "Кръстова вада" в София. Според обвинението, Логвиненко е подбудил Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да извършат нападението.

То е станало докато Петров пътувал с шофьора си Стефан Борисов в брониран "Мерцедес S 500 Гард", Темпински и Чорний стреляли два пъти по автомобила с гранатометите, но снарядите не проникнали в него.